چرا بعضی اسبها را اخته میکنیم؟

ناشناس

Active member
اخته كردن اسب

چرا اخته كنيم ؟
1- اسبهاي نر مانند حيوانات ديگر همجنس خود پس از بلوغ بد خلق و وحشي مي شوند و گاهي بدخلق وحشي مي شوند و گاهي عادات بد و حتي خطرناك پيدا مي كنند .
گاز گرفتن – لگد زدن – صدمه زدن به اسبهاي ديگر و اشخاصي كه با آنها سر و كار دارند و برخي اوقات اتفاقاتي كه ممكن است باعث مرگ شود و اين از نتايج وضع رواني اسبها در اين دوره از زندگي آنها است .
نگهداري اسبهاي نر هميشه گرانتر تمام مي شود زيرا بايد پيوسته در اطاقكهاي انفرادي نگهداري شوند كه به توجه دائمي نياز دارند.
2- خلق و خوي بد اغلب اسبهاي اخته نشده را حيواناتي غير قابل اعتماد مي كند . در مسابقات نمي توان بر روي چنين اسبهائي حساب كرد و بخصوص اگر مادياني در اطراف باشد ممكن است غير قابل كنترل شوند و وضع ناخوشايندي بوجود آورند كه باعث صدمه خوردن سواركار و اسبهاي ديگر و خود حيوان شود .
حالت وحشي حيوان بر روي تربيت كننده و سواركار و صاحب اسب اثر مي گذارد و باعث مي شود كه آنها از حيوان بترسند . اسب اين وضع را درك مي كند و ترس اشخاص را تشخيص مي دهد .اين ترس او را وحشي تر مي كند تا جائي كه كاملا غير قابل كنترل و خطرناك مي شود. در اين موقعيت تربيت كننده و خدمه و سواركار براي اعمال كنترل ناچار به استفاده از روشهاي غلط مي شوند و شلاق زدن و آزار بدني را براي فرمانبردار كردن حيوان مورد استفاده قرار مي دهند.
3- اسب از تنبيهات بيزار است و بتدريج كينه سواركار و تربيت كننده خود را بدل مي گيرد و گاهي بر عليه آنها چنان مي شورد كه باعث صدمه فراوان و حتي مرگ آنها مي شود .
اخته كردن اسب بر هيچيك از توانائي ها و كيفيات مطلوب حيوان اثر نمي گذارد و فقط خلق و خوي وحشيانه اش را ناپديد مي كند . حتي فكر اينكه اخته كردن نيروي بدني يا سرعت اسب را كم مي كند اشتباه محض است
كافيست كه نگاهي به مسابقات اسبدواني و برندگان آن بياندازيم و يا در مسابقات سه روزه مي بينيم كليه برندگان آنها از اسبهاي اخته بوده اند .
بنابراين اخته كردن كليه كيفيتهاي لازم براي رقابت و مسابقه اسبها را محفوظ نگه مي دارد خواه اين رقابتها پرش و يا مسابقات سرعت باشد و يا شكار و چوگان و غيره …
اسب اخته شده قابل اعتمادتر است ، خوش اخلاق تر است و براي كودكان و سواركاران تازه كار و آنانكه براي تفريح سواركاري مي كنند مناسب است چنين اسبي از نظر اقتصادي بسيار با صرفه تر است زيرا خرج نگهداري آن به مراتب كمتر و زندگي قابل استفاده اش طولاني تر است .
در چه سني اخته كنيم ؟ بهتر است كه اسب را در جواني و قبل از اينكه عادتهاي بد و خوي ناخوشايند بيابد اخته كنيم . بهترين موقع هنگامي است كه حيوان به بلوغ رسيده باشد ، معمولا بين يكسال و نيم تا دو سالگي موقع مناسبي است . اسبانيكه ديرتر به بلوغ مي رسند طبيعتا ديرتر اخته مي شوند زيرا بيضه هاي آنها ديرتر پائين مي افتد . گرچه بهترين موقع اخته كردن هنگامي است كه حيوان هنوز بد خلق نشده باشد ليكن اسب را مي توان در هر سني اخته كرد .
اگر حيوان خلق بد و عادات ناخوشايند را پيدا كرده باشد اخته كردن نتيجه مطلوب را در بر نخواهد داشت ليكن بي اثر نيز نيست و تاثير آن تقريبا هميشه مثبت است .

جراحي : اخته كردن عملي نسبتا ، بسيار ساده است و با جنبه استثناء براي اسب بي خطر است ، عمل بايد حتما بوسيله يك دامپزشك جراح صورت گيرد كه در صورت بروز هر گونه اشكالي از عهده كار برآيد. اخته كردن در ايران متاسفانه شهرت خوبي ندارد . علت آن اينست كه اغلب اشخاص بي تجربه و ناوارد در گذشته عمل مزبور را انجام داده اند و اسبهاي اخته شده نيز پس از عمل مورد مواظبت و مراقبت بهداشتي لازم قرار نگرفته اند .
عمل جراحي پس از اينكه محل مورد نظر با دقت شسته و استرليزه شده در حاليكه اسب ايستاده است و با كمك داروهاي بي حس كننده موضعي و يا بوسيله داروهاي بيهوشي در حاليكه حيوان دراز كشيده است انجام مي گردد. كيسه محتوي بيضه بطول ده تا پانزده سانتيمتر شكافته مي شود و بيضه خارج مي گردد. رگها و مجراهاي متصل به بيضه بوسيله گيره هاي جراحي بسته شده و سپس قطع مي گردند.عمل براي خارج كردن بيضه دوم عينا تكرار مي شود .
در اين عمل مانند هر عمل جراحي ديگر مقداري خونريزي وجود خواهد داشت كه بيشتر رگهاي پوست شكافته شده كيسه محتوي بيضه ها است و اهميت چنداني ندارد . در ميان اسبها خونريزي شديد و خطرناك كم ديده مي شود زيرا تعداد بسيار كمي از اسبها به خونريزي مزمن مبتلا مي شوند
شكافهاي ايجاد شده پس از خارج ساختن بيضه ها دوخته نمي شوند. دليل آن اينستكه بيضه هاي خارج شده حجم قابل ملاحظه اي را در داخل كيسه اشغال مي كرده اند و در صورتيكه بخيه زده شوند مقدار زيادي خونابه و سرم بدن و مايعات لنفاوي در كيسه جمع مي شوند و باعث ورم كيسه و عفونت مي گردد . بنابراين شكافهاي مزبور بحال خود گذارده مي شوند تا مواد نامبرده بتوانند از داخل كيسه ها خارج شوند . خونابه و ساير تراوشات بايد روزانه با آب سرد از روي پاهاي حيوان شسته شود ليكن نبايد اجازه داد كه آب مستقيما بر روي زخم پاشيده شود .
براي اينكه تراوشات بخوبي از شكافها خارج شوند بايد اسب را ورزش داد ، روز بعد از جراحي بايد اسب را سوار شد يا براي مدتي حدود يك ساعت يرتمه برد .
اين برنامه را بايد براي مدت دو هفته ادامه داد . پرش از روي مانع ها كوتاه نيز بي ضرر است ولي بايد هوشيار بود كه كثافات از سطح زمين بر روي زخم پاشيده نشود .
با همه مراقبت ها موضع جراجي شده قدري ورم خواهد كرد كه در اسبهاي سالخورده از اسبهاي جوان و چاق بيشتر محسوس است . درصورتيكه ورم فوق به عفونت مربوط نباشد طبيعي است و نبايد باعث نگراني باشد .
بدين ترتيب شكافها نيز كم كم سرتاسر جوش مي خورند. بهبود كامل سه هفته طول مي كشد.
عمل اخته اگر در محل مخصوص و مدرن جراحي اسب انجام نگيرد و در امكاني كه وجود احتمال باكتري ها و ميكروبها وجود دارد انجام بگيرد مي تواند منشاء خطراتي براي حيوان اخته شده باشند. علاوه بر محيط مناسب و تميز دامپزشك جراح احتمال خطر عفونت را با شستن دقيق و سائيدن محل جراحي با محلولهاي ضد عفوني به حداقل مي رساند . او احتمالا براي پيشگيري از عفونت براي مدت پنج تا شش روز مقداري داروي آنتي بيوتيك نيز تجويز خواهد كرد .
محل استراحت اسبهاي اخته شده بايد كاملا تميز نگه داشته شود . كاه تميز براي خوابيدن حيوان بايد فرآهم گردد و فضولات اسب از محل برداشته شود .محل خوابيدن تميز تا زماني كه زخم كاملا بهبود يابد مي بايست ادامه داشته باشد .
بدين ترتيب است كه اسب مي تواند دراز بكشد و استراحت كند .بستن حيوان بطوريكه مجبور باشد دائما سرپا بايستد نه تنها باعث ناراحتي و خستگي حيوان مي شود بلكه ممكن است اشكالات خطر ناك ديگري را نيز بوجود آورد .
بايد توجه داشت كه زخم عمل اخته محل مناسبي براي فعاليت ويروس كزاز است در صورتيكه كزاز باعث عفونت شود خطر مرگ حيوان وجود خواهد داشت از طرفي بايد آگاه بود كه پهن و فضولات اسب خود انباشته از ويروس كزاز است .
دامپزشك جراح بهنگام عمل اخته واكسن كزاز نيز به اسب مي زند . ليكن در صورتيكه اين اولين باري است كه حيوان واكسينه مي شود امكان دارد نتواند با سرعت كافي خود را براي دفاع در مقابل بيماري كزاز آماده كند . از طرفي چون هر زخمي محل احتمالي مناسبي براي فعاليت ويروس كزاز است توصيه مي شود كه تمام صاحبان اسب اطمينان حاصل كنند كه اسبهايشان بهر حال بوسيله دامپزشك واكسينه شده باشند .
در تعداد بسيار محدودي از اسبها بيماري فتق بروز مي كند و در مورد اسباني كه تازه اخته شده اند اين ناراحتي باعث مي شود كه مقداري از روده هاي حيوان به داخل كيسه بيضوي راه يابد و يا از شكافها خارج شود. اين ناراحتي بكلي مربوط به عمل اخته كردن نيست . بايد دانست كه اگر اسبي پس از اخته شدن دچار فتق شود بدون عمل اخته نيز دير يا زود بدان مبتلا مي شده است . بهرحال اين ناراحتي بندرت ظاهر مي شود .ولي اگر بروز كند يا هر قسمتي از بافتهاي داخلي در ميان شكافها قرار بگيرد بايد فورا مورد توجه دامپزشك جراح قرار گيرد .زيرا شكافها با وجود آنها التيام نخواهد يافت .
مراقبت هاي قبل از عمل جراحي اخته شامل 12 تا 24 ساعت گرسنگي و تشنگي است . معمولا اگر داروي بيهوشي مصرف شود حيوان را براي 24 ساعت گرسنه و تشنه نگه مي دارند .برخي اوقات از ميزان غله حيوان كاشته مي شود زيرا غله باعث ورم پس از عمل جراحي مي شود .
 

ناشناس

Active member
خوب اسب نریان را زمانی که بد اخلاق میشود و قابل کنترل نیست اخته میکنند .

اگر مادیانی بد اخلاق شود و قابل کنترل نباشد برای آراو کردنش چه کار باید کرد؟:confused:
 
بهترین سن برای اخته کردن

"رشد طولی ستون مهره ها معمولا در پایان 4سالگی اسب،متوقف میشود.بنابراین اخته کردن اسب در جوانی باعث به تاخیر افتادن توقف صفحات رشد و در نتیجه درشت تر شدن اسب خواهد شد.افزایش قد اسب نیز معمولا متعاقب توقف صفحات رشد اندام تحتانی آغاز میگردد و در طی آن به مرور غضروفهای ستون مهره ها در قسمت جدوگاه و کتف نیز استخوانی خواهد شد که خود این امر باعث رشد محل زین گذاری اسب می شود."
منبع:مدیریت اسب(فدراسیون سوارکاری آلمان)
ترجمه:علی مهاجر
این مطلب صحت داره ؟
آیا واقعا در سن پایین باید اینکارو کرد ؟
دوستان عزیز و دامپزشکان محترم نظر بدید لطفا.
 

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
این قانون طبیعته.
ضعیفها میمیرند و قویها نسل قوی تری ادمه میدهند.

قبل بدون دخالت انسان
حالا با دخالت.

من فکر میکنم اگر حتی میشد کارخانه کالباس گوشت اسب هم از کره های بدرد نخور ایجاد میشود خیلی خوب بود.
دیگه انقدر کره کج و مردنی نمیموند.
 
بهتر است كه اسب را در جوانی و قبل از اینكه عادتهای بد و خوی ناخوشایند بیابد اخته كنیم . بهترین موقع هنگامی است كه حیوان به بلوغ رسیده باشد ، معمولا بین یكسال و نیم تا دو سالگی موقع مناسبی است . اسبانیكه دیرتر به بلوغ می رسند طبیعتا دیرتر اخته می شوند زیرا بیضه های آنها دیرتر پائین می افتد . گرچه بهترین موقع اخته كردن هنگامی است كه حیوان هنوز بد خلق نشده باشد لیكن اسب را می توان در هر سنی اخته كرد .
اگر حیوان خلق بد و عادات ناخوشایند را پیدا كرده باشد اخته كردن نتیجه مطلوب را در بر نخواهد داشت لیكن بی اثر نیز نیست و تاثیر آن تقریبا همیشه مثبت است .
 
یه مطلب مفصل و مفید جناب ناشناس نوشته بودن در مورد اخته کردن اسبها که از سن هم صحبت شده،اگر نخوندید به لینک زیر مراجعه نمایید؛شاید جواب تون رو بگیرید.

http://www.horse.ir/thread2571.html
 

سنا

Active member
اخته کردن در تک سمیان: (( اسب))
روش اخته کردن به صورت جراحی:
اخته کردن در اسب باید از 18 ماهگی به بعد صورت گیرد.
در این روش به حیوان 12 تا 24 ساعت(( معمولا 16 ساعت)) پرهیز غذائی می دهیم.
در مورد این نوع جراحی یک پیش بیهوشی داریم یک بی هوشی ، به این روش که:
ابتدا از دیازپام استفاده می کنیم (به ازای هر کیلو از وزن دام 2/0 میلی گرم) داخل رگ تزریق می کنیم..(( معمولا 50 میلی گرم))
سپس به مدت 20 دقیق صبر می کنیم.
در مرحله دوم از زایلازین یا رامپون استفاده می کنیم به میزان 1/1 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم از وزن بدن دام تزریق می کنیم..به شکل وریدی..
سپس 5 دقیق صبر می کنیم.
در مرحله سوم از داروی هیدروکلراید(کتامین) به میزان 2/2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن،استفاده می کنیم.که برای بیهوشی است.بعد از 5 تا 20 دقیقه دام کاملا بیهوش می شود.
به ترکیب این 3 دارو کوکتیل می گویند که در تک سمی ها باید تمام این مراحل انجام شود.
TunicaVaginalis بعد از بیهوشی کامل دام...باید ابتدا دو برش روی لایه خارجی بیضه یا
داده شود.این برش ها باید روی بیضه گونه ای زده شود که از خط میانی کیسه بیضه 2 سانتی متر فاصله داشته باشند و طول برش ها حداکثر 10 سانتی متر باشد.بعد از برش ،لایه های روی بیضه ها و بیضه را با اسکالپر برش میزنیم و در نهایت با یک گاز تامپون اتصالات بیضه را جدا می کنیم و دورتوس را نیز جدا می کنیم تا بیضه کاملا مشاهده شود(بیضه هر سمت را به صورت جداگانه این اعمال صورت می گیرد.).مرحله بعد استفاده از پنس های مخصوص اخته کردن می باشد است.در اینجا از دو پنس مخصوص
استفاده می شود.Sand , Emosculator
کار گذاشته می شود طوری که حتما پیچ آن به سمت SAND بدین گونه که ابتدا پنس
شکم قرار گیرد.
استفاده می کنیم که لبه برنده اش به سمت بیضه هاEMOSCULATOR سپس از پنس
و لبه له کننده اش به سمت شکم قرار گیرد.دو پنس بلافاصله بعد هم به کار می روند.
این 2 پنس باید به مدت دو دقیقه در محل قرار گیرند و خود پنس ها خونگیری نیز انجام می دهند.بنابر احتیاط برای انجام خونگیری کامل بیش از 2 دقیقه پنس ها را یک کم بیش از 2 دقیقه در محل قرار دهید.
در پایان هیچ گونه بخیه ای زده نمی شود.باید از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف استفاده کرد.گاهی بخیه زده می شود و در لابه لای بخیه ها را زه کشی می نمایند برای تخلیه خون وآب محل..باید دام تحت مراقبت قرار گیرد و هر روز کنترل شود.
 
بر چه اساسی گفتین 18 ماهگی؟
موضوع این مقاله در مورد سن اخته کردن اسبه نه روش جراحی!
هدف ما اینه که بفهمیم این کار در سن پایین واقعا باعث درشت شدن اسب میشه و اگه آره چه سنی.
بحرحال ممنون.
 

سنا

Active member
ميدونم دوست عزيز اين مقاله رو پيدا كردم چون سن اخته شدن رو نوشته بود بقيش رو هم كه روش جراحي هست گذاشتم كه معلوم بشه سطح علمي مقاله چقدره

كسي نميدونه چرا بايد 18 ماهگي به بعد بشه؟
 
اخته کردن در تک سمیان: (( اسب))



روش اخته کردن به صورت جراحی:


اخته کردن در اسب باید از 18 ماهگی به بعد صورت گیرد.


در این روش به حیوان 12 تا 24 ساعت(( معمولا 16 ساعت)) پرهیز غذائی می دهیم.


در مورد این نوع جراحی یک پیش بیهوشی داریم یک بی هوشی ، به این روش که:


ابتدا از دیازپام استفاده می کنیم (به ازای هر کیلو از وزن دام 2/0 میلی گرم) داخل رگ تزریق می کنیم..(( معمولا 50 میلی گرم))


سپس به مدت 20 دقیق صبر می کنیم.


در مرحله دوم از زایلازین یا رامپون استفاده می کنیم به میزان 1/1 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم از وزن بدن دام تزریق می کنیم..به شکل وریدی..


سپس 5 دقیق صبر می کنیم.


در مرحله سوم از داروی هیدروکلراید(کتامین) به میزان 2/2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن،استفاده می کنیم.که برای بیهوشی است.بعد از 5 تا 20 دقیقه دام کاملا بیهوش می شود.


به ترکیب این 3 دارو کوکتیل می گویند که در تک سمی ها باید تمام این مراحل انجام شود.


tunicavaginalis بعد از بیهوشی کامل دام...باید ابتدا دو برش روی لایه خارجی بیضه یا


داده شود.این برش ها باید روی بیضه گونه ای زده شود که از خط میانی کیسه بیضه 2 سانتی متر فاصله داشته باشند و طول برش ها حداکثر 10 سانتی متر باشد.بعد از برش ،لایه های روی بیضه ها و بیضه را با اسکالپر برش میزنیم و در نهایت با یک گاز تامپون اتصالات بیضه را جدا می کنیم و دورتوس را نیز جدا می کنیم تا بیضه کاملا مشاهده شود(بیضه هر سمت را به صورت جداگانه این اعمال صورت می گیرد.).مرحله بعد استفاده از پنس های مخصوص اخته کردن می باشد است.در اینجا از دو پنس مخصوص


استفاده می شود.sand , emosculator


کار گذاشته می شود طوری که حتما پیچ آن به سمت sand بدین گونه که ابتدا پنس


شکم قرار گیرد.


استفاده می کنیم که لبه برنده اش به سمت بیضه هاemosculator سپس از پنس


و لبه له کننده اش به سمت شکم قرار گیرد.دو پنس بلافاصله بعد هم به کار می روند.


این 2 پنس باید به مدت دو دقیقه در محل قرار گیرند و خود پنس ها خونگیری نیز انجام می دهند.بنابر احتیاط برای انجام خونگیری کامل بیش از 2 دقیقه پنس ها را یک کم بیش از 2 دقیقه در محل قرار دهید.


در پایان هیچ گونه بخیه ای زده نمی شود.باید از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف استفاده کرد.گاهی بخیه زده می شود و در لابه لای بخیه ها را زه کشی می نمایند برای تخلیه خون وآب محل..باید دام تحت مراقبت قرار گیرد و هر روز کنترل شود.


مرسی‌ سنا جان. این روش اخته کردن باز هست،
۲ روش اخته کردن هست، روش باز و بسته،
روش باز که به شکل جراحی هست که سنا اشاره کرد
و روش بسته که هیچگونه جراحی انجام نمی‌شه و فقط با پنس بوردیزو به صورت ناگهانی رگهارو قطع می‌کنن که برای دام وحشتناک دردناکه،
در مورد سنّ هم این چیز که معلومه در سن پائین مرسوم و توصیه می‌شه اما اینکه باعث این چیزایی که گفتین می‌شه یا نه نمیدونم
 
مرسی‌ سنا جان. این روش اخته کردن باز هست،
۲ روش اخته کردن هست، روش باز و بسته،
روش باز که به شکل جراحی هست که سنا اشاره کرد
و روش بسته که هیچگونه جراحی انجام نمی‌شه و فقط با پنس بوردیزو به صورت ناگهانی رگهارو قطع می‌کنن که برای دام وحشتناک دردناکه،
در مورد سنّ هم این چیز که معلومه در سن پائین مرسوم و توصیه می‌شه اما اینکه باعث این چیزایی که گفتین می‌شه یا نه نمیدونم


البته مرسوم تو دنیا منظورم بود، تو ایران که معمولاً توی سنین بالا انجام می‌شه
اخته کردن هم به ۳ دلیل عمده انجام می‌شه: ۱جلوگیری از شرارت ۲جلوگیری از اسب نامرغوب، اسبایی که ارزش نژادی ندارن ۳ برا بعضی‌ از بیماریها انجام میشه مثل نهان بیضگی
 

علی اصفهانی

Active member
اخته کردن

1- بنظر شما بهترین سن اخته کردن چه سنی است ؟
2- آیا اخته کردن در رشد تاثیر دارد ؟


یک کره نر داریم که میخوام اخته اش کنم . الان یک سال داره .
پدر : طویلی (ترکمن)
مادر : آنالی ( آنگلو دره شوری ! )
 
بالا