زالو..!

Dr_Ghaffari

Active member
یکی از انگلهای خارجی - داخلی ! بسیاری از جانوران و حتی انسان همین زالوها هستند ! زالوها از انگلهای آبزی هستند و در آبهای شیرین یافت می شوند و معمولا شناگران یا جانورانی را که به هر ترتیب با اینگونه آبها در تماس هستند ، آلوده می کنند .در آبهای شیرین استان فارس و بسیاری از استانهای دیگر ایران نیز این زالوها زندگی می کنند و همواره خطر آلودگی انسان و حیوانات با این انگل وجود دارد . شخصا زالو را از دهان یک کودک 4 ساله عشایری خارج نموده ام و نیز در دهان گاو نیز مشاهده و آنرا خارج نموده ام و گزارشاتی نیز از ابتلای سگ و گوسفند نیز خوانده ام .
اما در اسبان که موضوع اختصاصی این نیم مقاله است شخصا تنها گزارشاتی از آلودگی با زالو در اسبهای رودخانه فلوریدا را مطالعه نموده ام که این زالو ها پوست ناحیه بخولق را سوراخ می کنند و با ساکن شدن در زیر پوست و ایجاد تورم در ناحیه به مکیدن خون مشغول خواهند شد .و جز این هیچ گزارشی از درگیری اسبان ندیده ام و نشنیده ام .
اما در سال 1379 هنگامی کهمشغول کار روی پایان نامه بودم . تلفن بخش به صدا در آمد و فردی از آنسوی تلفن گفت:" آقا مرتضی الان می توانی بیایی کلینیک ؟" با تعجب گفتم :"چشم استاد"! ضمن مراجعه به کلینیک دانشکده دکتر رضاخانی مرا به یکی از اسداران معرفی کردند و آن فرد به در خواست دکتر رضاخانی مشکل اسب خود را برای من بازگو کردند .(کمی هم متعجب بود که چرا برای من باید بگوید !)او توضیح داد که بزاق اسبش خون آلود است و گاهی سرفه می کند که ترشحات خارج شده از منخرین نیز خون آلود است ! دامپزشکی نیز معاینه کرده بود و درمانهای انجام شده بی نتیجه بوده است و اصرار داشتند که دکتر رضاخانی برای ویزیت مراجعه فرمایند . دکتر رضاخانی نیز به ایشان گفتند دکتر غفاری می آید احتمالا اگر تشخیص ندادند چون مورد اورژانسی نیست بعدا من خواهم آمد . مالک اسب پذیرفتند و من بعد از ظهر به آدرسی که داده بودند مراجعه کردم که یک گلخانه در جاده کوار بود . یک نریان عرب دره شور ، 6 ساله ، قزل و تغذیه آزاد از علفهای اطراف جوی آب و نیز مصرف آب از همان جویها ! بسیاری از احتمالات که اگر دوستان مایل بودند در آینده ارسال خواهد شد بررسی و مردود شد ..! با مشاهده زالو در آب جوی محوطه دهانی با استفاده از داروی آرامبخش و استفاده از گگ دهان باز کن به صورت کامل معاینه گردید . در مشاهده اولیه یک لخته خونی در انتهای دهان در ناحیه حلق مشاهده گردید . در ملامسه آن با یک پنس روده بند متوجه شدم که لخته خونی در واقع یک زالو است ! با ادامه مشاهده زالوی دیگری نیز در زیر زبان در نزدیکی مجرای بزاقی زیر زبانی مشاهده گردید . با استفاده از لیدو کایین به صورت موضعی اطراف بادکش زالو ها و محل اتصال زالو ها به آسانی با پنس روده بند گرفته شده و به صورت زنده و سالم در محیط آب شیرین برای انتقال به آزمایشگاه و تشخیص گونه نگهداری شدند .درمانها یی نیز به مالک توصیه گردید !متاسفانه به دلیل عدم امکان تشخیص گونه زالوها در آزمایشگاه دانشکده دامپزشکی شیراز و پاره ای مشکلات دیگر امکان تهیه مقاله و چاپ در مجلات خارجی میسر نگردید و زالو ها پس از حدود یک ماه تا 40 روز تلف شدند .
حال اگر دوستان در خصوص مراحل بررسی و درمان و ... سوالاتی داشته باشند برای پاسخ گویی آماده ام در غیر این صورت به همین مختصر بسنده خواهم کرد .
یک نکته را نیز اشاره کنم آن زمان دانشجو بودم و وقتی پس از ویزیت و اقدامات انجام شده در خواست مبلغ 30 هزار تومان حق ویزیت نمودم مالک اسب که از نظر مالی نیز متمول بود یک چک بیست هزار تومانی به دست من داد و گفت مگر چه کار کردید ؟ پس از سه بار مراجعه به بانک آن چک را پاس کردم ! و تصمیم گرفتم دیگر برای ویزیت اسب هیچ حقی دریافت ننمایم و تا به حال پایبند بوده ام ! البته یک بار هم احساس پشیمانی کردم که چرا ؟
 

sabidad

Member
آقای دکتر سلام
اسب برای بعضی از متمولین جنبه تزئین (و...) دارد برای همین دادن حق ویزیت برایشان مشکل است . ولی برای امثال ما حکم یک رفیق با صفا داره که حاضریم هر هزینه ای که لازم باشه بدیم تا ..
 
بالا