کالبدشکافی

جناب دکتر با تشکر از توضیحات جنابعالی.

علت به نسبت خطرناک تر بودن کنستانتره های دست ساز چی میتونه باشه؟
کمیت و کیفیت؟
یا نحوه استفاده؟چون شنیده ام استفاده از کنستانتره بصورت پرک شده خطر دل درد رو افزایش میده.

علت خطر ناک بودن کنسانتره های دست ساز عدم بالانس میزان کلسیم و کالری و انرژی و چربی و قند و مواد مینرال و معدنی و غیره موجود در اون هست که خیلی ها دیمی ترکیب می کنن و بر اساس دلخواه و یا شنیده ها و یا بر اساس موجودی انبار و .... در اصل واحدی وجود داره به نام واحد جیره نویسی که بر اساس وزن و سن و وضعیت بدنی و نوع و میزان فعالیت حیوان تغذیه آن تنظیم و یا به عبارتی جیره نویسی می نمایند. اضافه کردن خوراک جدید نیازمند بررسی اثر آن و واکنش خود حیوان است و اینطور نیست که همینجوری امروز جو داده بشه و فردا قطع شه و یا امروز سبوس و کنجاله و ... داده شه فردا تفاله و پس فردا ارد ذرت و ... تغییر جیره غذایی کم و زیاد کردن آن بدون دلیل و بررسی و تغییر تنوع آن و یا حتی تغییر کیفیت غذا بسیار بسیار تاثیر گذار خواهد بود!
 
جناب دکتر یک سوال:در حیوانی مثل گوسفند در فصل بهار که قراره حیوان فقط از مرتع تغذیه کنه یک سوزن بنام اگه اشتباه نکنم توک سیمی میزنن که تغییر خوراک ایراد ایجاد نکنه . ایا تو اسب هم همینجوره و اسبی که قراره از مرتع تغذیه بشه بهتره همزمان با اون جو و علوفه خشک مصرف نشه یا ایرادی نداره؟
 
جناب دکتر یک سوال:در حیوانی مثل گوسفند در فصل بهار که قراره حیوان فقط از مرتع تغذیه کنه یک سوزن بنام اگه اشتباه نکنم توک سیمی میزنن که تغییر خوراک ایراد ایجاد نکنه . ایا تو اسب هم همینجوره و اسبی که قراره از مرتع تغذیه بشه بهتره همزمان با اون جو و علوفه خشک مصرف نشه یا ایرادی نداره؟
بله در گوسفندان حتی شترمرغ واکسن انتروتوکسمی استفاده میشه برای جلوگیری از ایرادات تغییر خوراک نیست بلکه
[font=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]یماری آنتروتوکسمی که به آن بیماری پرخوری یا قلوه نرمی نیز گفته میشود، به دنبال جذب مقادیر زیاد سم از دیواره روده بروز میکند. عامل این بیماری که جزو فلور طبیعی دستگاه گوارش دامهاست در سال 1982 برای اولین بار توسط ولش و نوتال جداسازی شد.[/font] عامل بیماری کلستریدویم پرفرجنس است که
یک باسیل گرم مثبت، بیهوازی، پلیمورف، معمولا ضخیم و کشیده و دارای کپسول (صرفا
در نمونههای حاصل از بافت)، توکسینزا و هاگدار میباشد.
سویههای مختلف این باکتری حدود ۱۲ نوع
توکسین ترشخ میکنند که توکسینهای اصلی عبارتند از آلفا، بتا، اپسیلون و
یوتا.
این باکتری دارای ۵ تیپ a,b,c,d,e
میباشد. تیپهای b,c,d در ایران از اهمیت بیشتری برخوردارند. باکتری کلستردیوم
پرفرجنس تیپ c و d معمولاً در خاک وجود داشته و نیز جزء میکروفلور طبیعی
دستگاه گوارش گوسفندها و بزهای سالم میباشد. تحت شرایط خاصی از جمله تغییر جیره
غذایی و پرخوری کلستردیوم پرفرجنس تیپ d به سرعت تکثیر یافته و مقادیر زیادی توکسین
اپسیلون تولید میکند. این توکسین باعث التهاب روده، افزایش نفوذپذیری دیواره عروق
و به دنبال آن جذب سموم به خون میشود. اسهال موکوئیدی، زمین گیری و ترشح زیاد بزاق
و تشنح برخی از علائم مهم این بیماری هستند. گردش توکسین همراه با جریان خون باعث
انباشتگی و پرخونی شکمبه و شیردان، التهاب ریهها و پرخونی و تغییرات دژنراتیو
کلیهها شده و به دنبال آن قلوه نرمی اتفاق میافتد. ضایعات مغزی و فساد سریع لاشه
از جمله علائم کالبدگشایی این بیماری است. حیوانات جوان حساسترند. میزان بالای مرگ
و میر و ناگهانی این بیماری متعلق به بره ها و بزغالههاست. البته حیوانات بالغ نیز
در برابر آنتروتوکسمی حساس بوده و در برابر مقادیر مزمن این سموم ایمن
میشوند.

عوامل
موثر در بروز آنتروتوکسمی

میزان تکثیر کلستریدیوم پرفرجنس تیپ c و
d در روده گوسفند و بز زیاد بوده و به همین دلیل در شرایط زیر دام دچار آنتروتوکسمی
میشود:
- مصرف بیش از حد شیر و یا
غذای دانه ای (غلات) توسط بره ها و بزغاله ها
- در دوران نقاهت بیماری و
یا استرس
- به دنبال ابتلای شدید به
انگلهای دستگاه گوارش از قبیل نماتودها و کوکسیدیا
- تغذیه با جیره غذایی سرشار
از غلات و ماده خشک کم (یونجه یا علف سبز)

- هنگام بروز شرایط یا
بیماری که منجر به کاهش حرکات دستگاه گوارش می شود.

بعلت اینکه امکان درگیر شدن دام در مراتع آزاد با این توکسین ها زیاد است از این واکسن بخصوص در دام های جوان استفاده می کنند
 
معمولاً غلات به خصوص جو پرک شده یا خرد شده راحت تر هضم و جذب می شود . آنزیم های دستگاه گوارش به سختی بر روی پوشش جو تائیر می گذارد برای همین جو رو پرک می کنن و یا خورد می کنند. بی تاثیر نیست اما جو خرد شده و یا پرک شده بعلت اینکه امکان وجود خاک و سنگ ریزه درونش باشه زیاد هست بنابر این باید خیلی در مصرف اون دقت نمایید
 
بالا