چند نکته برای دهنه کردن اسب

ناشناس

Active member
30 نکته ایمنی در دهنه کردن
*مهم نیست که اول اسب را دهنه می کنید یا اینکه اول آن را زین می کنید. در هر صورت اولین کاری که باید انجام دهید، این است که اسب را تحت کنترل خود در بیاورید.
*اگر برای کنترل بهتر، اسب را با کله گیر سرآخور به جایی می بندید،دقت کنید به هیچ وجه بند یدک مستقیما نباید به جسم صلبی مثل میله های آهنی بسته شود،بلکه باید از یک تکه نخ محکم مثل نخ یونجه کمک بگیرید و به میله آهنی گره بزنید و بعد بند یدک را به آن ببندید تا اگر اسب ترسید و خود را به سمتی کشید نه به اسب صدمه ای وارد شود و نه کله گیر پاره شود،بلکه با پاره شدن نخ یونجه اسب از آن وضعیت رها شود.

*نحوه گره زدن بند یدک به نخ یونجه خاص است. این گره باید طوری باشد که از یک سمت با کشیدن دست شما بلافاصله باز شود و از سمت دیگر با مقاومت اسب محکم تر گردد. به این منظور می توان از گره های ساده کوهنوردی استفاده کرد.

*بعضی اسبها آنقدر باهوش هستند که فورا یاد می گیرند با دندان خود انتهای بند یدک را بکشند و ول شوند.
*هر وقت خواستید کله گیر را باز کنید و اسب را دهنه کنید نباید کاملا کله گیر را از سر اسب باز کنید چون ممکن است اسب فرار کند.
*برای دهنه کردن اسب کله گیر سرآخور را از سر حیوان باز کنید و به دورگردن اسب ببندید و درحالیکه با یک دست سعی می کنید کله گیر را به دور گردن اسب ببندید در همان لحظه با دست دیگر گره بند یدک را باز کنید اما از داخل حلقه نخ یونجه بیرون نکشید چون ممکن است اسب خود را عقب بکشد و کله گیر باعث خفه شدن حیوان گردد اما اگر گره بند یدک باز باشد با عقب رفتن اسب ،فقط بند از حلقه نخ یونجه بیرون می آید و اسب ول می شود ،اما به اسب صدمه ای نمی خورد.

*قبل از هر کاری برای کنترل اسب ،دستجلوها را به دور گردن اسب بیاندازید و خود در سمت چپ آن قرار بگیرید.
*دست راست خود را به دور پوزه حیوان حلقه کنید تا کنترل بهتری بر آن داشته باشید.

*قبل از دهنه زدن آهن تو دهنی را چک کنید تا کاملا تمیز و شسته شده باشد.

*مطمئن باشید طول آهن تو دهنی با اندازه دهان اسب متناسب باشد.

*هیچ وقت به زور آهن تودهنی را به داخل دهان حیوان نکشید چون فقط کافی است با شست خود بر روی قسمتی از لثه های پایینی که آهن تودهنی هم بر روی آن قرار می گیرد ،کمی فشار وارد کنیدتا اسب دهان خود را برای پذیرش آن باز کند.

*دقت کنید آهن تودهنی به هنگام دهنه زدن یا دهنه برداشتن به دندانهای حیوان نخورد.

*وقتی تسمه های کله گیر دهنه را در جای خود بر سر اسب قرار می دهید مواظب باشید انگشت یا ناخنتان به چشم حیوان نخورد.
*یال و کاکل اسب را در ناحیه قفا کنار بکشید تا تسمه رو قفایی درست در جای خود قرار بگیرد،درغیر این صورت کله گیر دهنه لق می خورد و درست تنظیم نمی شود.

*وقتی کله گیر دهنه بر سر اسب جا گرفت ،می توانید دست چپ خود را داخل دستجلو ببرید و بعد تنظیمات دهنه را کامل کنید. این خود باعث افزایش کنترل شما بر اسب است.

*وقتی تسمه زیر گلو را می بندید باید چهار انگشت بین آن و فک اسب فاصله باشد.

*تسمه زیر گلو به هنگام دهنه زدن باید باز باشد تا اسب اذیت نشود و بعد بسته و تنظیم شود.

*اندازه مناسب پوزه بند طوری باید باشد که یک انگشت بین آن و پوزه حیوان جا بگیرد.

*به هنگام دهنه زدن باید سگک های پوزه بند باز باشد و بعد از اینکه کله گیر دهنه برروی سر اسب قرار گرفت ،اندازه آن تنظیم شود چون در غیر این صورت ممکن است به دور آهن تودهنی یا پوزه اسب بپیچد.

*تسمه های دستجلو باید به گونه ای از حلقه های تعلیمی متحرک رد شوند که مزاحمتی برای حرکت اسب ایجاد نکنند.به این منظور حلقه ها را به سمت پوزه حیوان بکشید و دستجلو هارا از پایین به بالا از حلقه ها رد کنید.

*اندازه تعلیمی متحرک باید مناسب باشد یعنی وقتی حلقه های آن را به سمت جلو و بالا می کشید باید به جدوگاه حیوان برسند.تعلیمی کوتاه حرکت اسب را مختل می کند و تعلیمی بلند هیچ فایده ای ندارد.

*لاستیک نگهدارنده تعلیمی حتما باید مورد استفاه قرار گیرد تا تعلیمی در حلقه دور گردنی ثابت بماند .درغیر این صورت ممکن است تعلیمی از میان آن لیز بخورد و فقط حلقه ها از آن رد نشوند و آن وقت خطر اسب و سوار را تهدید می کند چون دست های حیوان هر لحظه احتمال دارد به دور آن بپیچد.

*لاستیک های نگهدارنده دستجلو هم نمیگذارند حلقه های تعلیمی متحرک در امتداد آن به جلو لیز بخورند و احیانا به سگک های دستجلو یا آهن تودهنی گیر کند و مثل یک تعلیمی ثابت و شاید هم خطرناک تر عمل می کند.

*برای آهن های تودهنی که مفاصل کناری گوشه های لب اسب را گاز می گیرد باید از لاستیک های کنار آهن تودهنی استفاده شود تا کناره های لب اسب زخم نشود.

*تسمه های چرمی افسار را همیشه تمیز و چرب نگه دارید تا بر اثر کثیفی و خشکی در هنگام سواری پاره نشوند .
*ممکن است انتهای تسمه های افسار دهنه کامل در بندینک های خود قرار نگیرند چون یا این بندینک ها پاره شده اند و یا اضافی تسمه خیلی بلند است در این صورت در کنار صورت اسب تکان می خورند و اسب را اذیت می کنند.برای جلوگیری از این مشکل فقط کافی است چند کش یال به داخل این تسمه ها بیاندازید و اضافه انتهایی آنها را در این کش ها قرار دهید.

*اگر از آهن های هویزه استفاده می کنید حتما زنجیر زیز آن را اندازه کنید و ببندید.

* گاهی ممکن است زنجیر هویزه زیرچانه اسب را زخم کندو در این صورت از یک پوشش زنجیر استفاده کنید.

*اندازه و طول تسمه های رو گونه ای(پاچه بندها) باید طوری باشد که آهن تو دهنی در کنار لب های اسب با دو یا سه چروک حالت لبخند ایجاد کند.
 

پیوست ها

  • bridle3.jpg
    bridle3.jpg
    29.2 کیلوبایت · بازدیدها: 16
  • Bit-guards.jpg
    Bit-guards.jpg
    12.9 کیلوبایت · بازدیدها: 9

seyed-hossein

New member
[FONT=tahoma,sans-serif]با سلام
دوست عزیزمون نکات خوبی رو بیان نمودند اما نکته ای که بار ها به عینه دیدم و آنکه بسیارند اسب هایی که زمانی که شما می خواهید به برایدل عادتشان دهید با مقاومت جدی آنها مواجه می شوید و یا حتی با فشردن انگشت شست بر روی لثه های پایینیشان باز مقاومت می کنند . در چنین شرایطی چه باید کرد ؟
آنچه بنده آموختم در دوه های پرورش اسب در کشور بلژیک متاسفانه با متد ها عزیزان در ایران متفاوت است . ایرانیان ابزار خشم را در تربیت اسب بیشتر مورد استفاده قرار می د
[FONT=tahoma,sans-serif]هند تا تشویق که این خشم می تواند آینده یک اسب توانمند را نیز تباه کند . چرا که همواره نحوه تربیت یک اسب از مراحل ابتدایی سنین 1 سالگی که تمرینات کششی با اسب را باید کار کرد تا انتهای آموزش ابتداییات درساژ ، در اینده اسب تاثیر گذار خواهد بود .
اما در زمانی که اسب جوانی در برابر پذیرش برایدل مقاومت می کند هرکز اورا تنبیه نکنید که بدانید در این صورت شاید در مقابل شما سر تسلیم فرود آورد اما دیگران در آینده با او به مشکل خواهند خورد مخصوصا در اسب هایی که از جثه ای بزرگ و قدی بلندتر از 160 دارند .
از این رو برای رفع این مشکل به مدت 20 روزبه طور مداوم مراحل زیر را انجام دهید
لازم به ذکر است از این روش در برابر اسب های جوان استفاده نمایید[/FONT][/FONT]
[FONT=tahoma,sans-serif]ابتدا طناب لطیفی را به طول 70 سانتی متر تهیه نمایید. توجه کرده جنس طناب هرگز زبر نباشد -
طناب را بر روی گردن اسب بمالید به آرامی و همچنین آن را به آرامی بر روی بینی اسب بگذارید-
سپس دو سر طناب را به هم گره بزنید-
حال طناب گره زده را به مدت 5 بار داخل گردن اسب نموده جند قدمی از او دور شده و به سمت او باز گردید و طناب را باز گرده و مجدد در مقابل صورت اسب قرار بپیرید .طناب را به او نشان دهید و مجدداً این عمل را تگرار نمایید .
سپس قسمتی از طناب را که گره ندارد به ارامی سمت دهان اسب ببرید همان گونه که در استفاده از برایدل عمل می نمایید
طناب را مقابل دندان های اسب قرار داده و به آرامی با شست خود دهان اسب را بفشارید . همچنین همواره از قدرت دست خویش و حساسیت بینی اسب جهت پایین نگه داشتن سر آن استفاده نمایید لازم به ذکر است این روش را می توان در اسب هایی استفاده کرد که دندان های خود را جهت پذیرش برایدل می بندد اما در صورتی گه اسب شما گردن خود را از شما دور می سازد و یا به جهتی مخالف می چرخد باید از تمرین های دیگری استفاده نمود که ان شاءالله در صورت نیاز مطرح خواهیم نمود.
سپس با اندکی صبر متوجه خواهید شد که خود اسب شروع به بازی کردن و جویدن طناب خواهد کرد در این لحظه طناب را همانند برایدل در دهان اسب قرار دهید . زمانی که اسب پذیرفت برای بار اول ، سریعا طناب را خارج گرده و با نوازش و یا صدا اسب خود را تشویق کنید
سپس چند قدمی از او فاصله گرفته و در مقابل صورت او طناب را مجدد آماده کنید
این عمل را مجدد انجام دهید با این تفاوت که در دفعه دوم طناب را در کف دست خود قرار داده و کف دست را مقابل دندان های اسب قرار داده و حدالامکان بدون استفاده از قدرت شست دست طناب را وارد دهان اسب کرده و این بار 2 دقیق صبر کنید . تنها در صورتی که اسب شروع به جویدن طناب کرد طناب را از دهان او خارج نمایید چرا که این خود نوعی عادت نا صحیح در اسب ها محسوب می شود
این عمل را به مدت 5 بار تکرار نمایید و بین هر دفعه چند قدمی از اسب دور شده و مجدداً مقابل او قرار بگیرید طناب را با او نشان دهید و در صورت انجام صحیح او را تشویق کنید پس از گذشت 10 روز تنها بند برایدل را دور گردن اسب بیاندازید سپس مراحل بالا را مجدداً با طناب و نه با لگام برایدل انجام دهید
پس از روز 15 تمامی مراحل را با برایدل انجام دهید
از روز 18 به بعد در روز بیش از 5 مرتبه این کار را انجام دهید و بگذارید تا حداقل برایدل 10 دقیقه در دهان اسب بماند و وقت خارج کردن آن هم بلافاصله پس از خارج نمودن باری دیگر برایدل را بپذارید و در صورت تبعیت اسبتان برایدل را درآورده و او را تشویق نمایید .
در انتها توصیه می نمایم این تمرینات توسط یک نفر انجام پذیرد .
نکته آخر اینکه خواهشمندم از عزیران که در اسب های جوان از لگام های قلاب دار و یا دی مانند و حتی برایدل مکزیکی استفاده نکنند مگر در شرایطی خاص.
[/FONT][FONT=tahoma,sans-serif]موید باشید[/FONT]​
[FONT=tahoma,sans-serif]
[/FONT]
 
بالا