محل جهش

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
محل جهش چيست ؟ مناسب ترين محلي را كه اسب از آن ، جهش براي پريدن از روي مانعي را شروع مي كند وبه راحتي بدون اصابت دست و پايش به تيرها و يا خود مانع ، و با صرف حداقل انرژي از روي آن با زيباترين حالت عبور مي كند ، محل جهش ناميده مي شود .

محل جهش در كجا قرار گرفته ؟ محل جهش همواره در جلوي هر مانعي متناسب با ارتفاع عرض ، يا عرض و ارتفاع آن مانع قرار گرفته است . به طور كلي ارتفاع ، عرض و يا عرض و ارتفاع با هم تعيين كننده محل جهش مي باشند . به عنوان مثال ، براي مانعي به ارتفاع 105 سانتيمتر محل جهش تقريبا 120 سانتيمتر در جلوي آن مي باشد .

بطور كلي موانع بر دو نوعند :
1- موانعي كه فقط داراي ارتفاع و يا عرض هستند ، موانع ساده .
2- موانعي كه داراي عرض و ارتفاع هستند ، موانع مركب .
تمامي انواع بقيه موانع مانند نردباني ، بادبزني و …… مشتقي از اين دو نوعند
تيرهائي كه براي ساختن موانع به كار مي روند بايد 4 متر طول و 10 سانتيمتر قطر داشته باشند و براي ساختن موانع با عرض كم نبايد طول تير از دو متر كمتر باشد .

يادآوري : اسب در صورتي ، روي دو نوع مانع ساده و مركب حالتي زيبا همراه قوس كامل بدن را به نمايش مي گذارد ، كه براي پرش از روي مانع ساده (عمودي) از محل جهش مناسب ، جهيدن را شروع كند و براي پرش از روي مانع مركب ( داري عرض و ارتفاع ) محل جهش او كمي به مانع نزديك تر مي شود .

اسب چگونه از محل جهش پرش را شروع مي كند ؟ اسبي كه به خوبي تربيت شده ، در حال حركت با گام چهار نعل منظم ، متعادل ، با تحرك كافي در حاليكه به دهنه است (گوش به فرمان) در رسيدن به مانعي ساده با ارتفاع 105 سانتيمتر حدود 180 سانتيمتري مانع در مرحله دوم چهار نعل يعني اوريب پاي داخل و دست خارج ، در محل جهش قرار خواهد گرفت .

اولين مرحله از مراحل پرش اسب:
گردن خود را به جلو مي كشد و سر را پائين مي آورد و دست داخل را در حدود 60 سانتيمتري جلوتر از دست خارج روي زمين مي گذارد . بعد ، براي حفظ تعادل گردن خود را جمع مي كند ، سر را بالا مي آورد و از فاصله 120 سانتيمتري دستهاي خود را بلند ، و آنها را جمع ، با كمك پاها كه به زير بدن كشيده شده اند و مفاصل خرگوشي جمع شده خود را جهانده و به هوا پرتاب مي كند .

يادآوري : براي عبور از مانع بيش از 120 سانتيمتري اسب ديگر سر و گردن خود را پائين نمي اندازد بلكه خود را جمع مي كند .

دومين مرحله: ، تعليق بر روي مانع (روي هوا):
اسب گردن خود را كشيده ، به پائين مي آورد تا شانه ها را آزاد كرده ، با استفاده از ستون فقرات قوس كماني شكل كاملي از سر تا به دم تشكيل مي دهد ، در حاليكه هر چهار دست و پاي او جمع و به زير بدن كشيده مي شوند .

سومين مرحله ، فرود:
اسب دستهاي خود را به جلو مي كشد ، سر را بالا مي گيرد تا مجددا متعادل شده و با چهار دست و پا روي زمين فرود مي آيد . اين محل فرود 120 سانتيمتر بعد از مانع مي باشد ، سپس سرو گردن را پائين مي كشد تا پاها بيشتر به زير كشيده شده و خود را بيشتر جمع كند . اسب ها تمايل بيشتري دارند كه روي دست چپ فرود بيايند.

يادآوري: اسب به هنگام جهش دو حركت كاملا متمايز از يكديگر انجام مي دهد
• اول ، هر دو دست با هم از زمين كنده مي شود .
• دوم ، هر دو پا ، اغلب ، روي جاي دستها از زمين كنده مي شوند . ولي ديده شده كه گاهي پا ها جلوتر قرار گرفته و نزديك تر به مانع از روي زمين جدا مي شوند .

طول و عرض محل جهش : اسبها ، براي پرش از روي هر مانعي ، از محل جهش مناسب براي همان مانع جهش را شروع مي كنند. به عنوان مثال ، براي عبور از مانعي عمودي به ارتفاع 120 سانتيمتر محل هاي جهش مي توانند بين 120 سانتيمتر تا 180 سانتيمتر باشد. پس طول محل پرش در حدود 60 سانتيمتر و عرض آن به اندازه عرض بدن اسب است . كه اين محل بايد همواره در وسط و عمود بر مانع باشد .
اسب براي جهيدن بايد بتواند هر دو دست خود را تقريبا هم زمان روي زمين قرار دهد ، يعني بايد مرحله دوم چهار نعل را كامل كرده و وارد سومين مرحله شده باشد.
پس با توجه به اين نكات اساسي ، سواركار بايد قادر باشد طول شلنگهاي اسب خود را قبل از مانع بصورتي تنظيم كرده باشد كه دستهاي اسب او به هنگام شروع پرش به درستي در محل جهش قرار گرفته باشد
 

Azadeh B

New member
matlabe mofid va jalebi bood.:)
faghat ye soal!dar kol taine noghte jahesh baraye mavane'e mokhtalef formoole khasi dare ya tajrobi be dast miad?
 

DADAR

Member
Azadeh B گفت:
faghat ye soal!dar kol taine noghte jahesh baraye mavane'e mokhtalef formoole khasi dare ya tajrobi be dast miad?
همونطور که در متن بالا ذکر شده نقطه جهش , مناسب ترین محلی است که اسب از آن محل پرش را شرع میکند,

ولی مناسب ترین محل پرش یا مناسب ترین نقطه جهش در واقع نسبی است به این معنی که در عمل و بسته به شرایط موجود در مسیر, چیدمان موانع , ارتفاع و نوع مانع نقطه جهش قابل تغییر است.

به عنوان مثال وقتی شما به یک مانع عمودی نزدیک میشوید که بلافاصله بعد از آن یک مانع عریض به فاصلیه 2 گام باز قرار دارد بهتر است که گام اسب خود را کمی باز کرده و نقطه جهش مانع اول را کمی دورتر به مانع تنظیم کنید که در نتیجه نقطه فرود شما از مانع عمودی دورتر و به مانع بعدی که یک مانع عریض است نزدیکتر میشود و احتمالا پرش بهتر و راحت تری را بر روی مانع عریض خواهید داشت



یا بر عکس همین 2 مانع را فرض کنید با فاصله‌ی 2 گام کوتاه

بهترین حالت این است که در هنگام آموزش برای عبور از این موانع باز هم به نسبت فاصله‌ی موجود بین 2 مانع ,گام اسب خود را کمی کوتاهتر کرده فراموش نشود ( که تحرک اسب را کم نکنید) و سعی کنید که نقطه جهش را کمی نزدیکتر به مانع عمودی انتخاب کنید ,

در نتیجه نقطه فرود شما به مانع اول نزدیکتر ,و به مانع بعدی دورتر از زمانی خواهد بود, که نقطه جهش را دور انتخاب کنید, و باز هم نتیجتا پرش موفقتری را خواهید داشت , البته اگر بقیه فاکتورها هم به خوبی اجرا شده باشند

اصولان دیدن نقطه جهش و تونائیی در تنظیم شلنگهای اسب جهت رسیدن به بهترین نقطه جهش مستلزم آموزش صحیح , و به مقدار هر( ;D ;Dچقدر بیشتر بهتر ??? ??? ???) و تحت نظر مربی مجرب است,

و صد البته استعداد ذاتی باعث سرعت بخشیدن به کسب این مهارت میشود,

اما همه اینها یک طرف فوت کوزه گری هم یک طرف ?????!!!!!! ;) ;)
 

پیوست ها

  • D-A-10.gif
    D-A-10.gif
    1.9 کیلوبایت · بازدیدها: 1
  • D-A-08.gif
    D-A-08.gif
    1.8 کیلوبایت · بازدیدها: 1

Dr_Ghaffari

Active member
جالب بود دادار عزیز ! یکی از تکنیکهایی که می توان برای اسبهای عرب در پرش به کار برد ، مخصوصا برای پرش از روی موانع پی در پی ( چرا که طول گام این اسبها کوتاه تر است ) دورتر کردن نقطه جهش در پرش اول است تا اسب بتواند با دو گام بازتر خود را به مانع بعدی برساند و با یک نقطه جهشی مشابه پرش موفقی داشته باشد ...!
 

DADAR

Member
دقیقا همینطور هست دکتر جان :)

البته برای اسب‌های با گام کوتاهتر که معمولا به خاطر جثیه کوچکترشون دارای گام‌های کوتاهتری هستند , بسته به شرایط میتوان از روش دیگری هم استفاده کرد,

در این حالت برای عبور از موانع پیاپی میتوان با ایجاد کمی تجمع (نه زیاد به دلیل اینکه گام اسب خود به خود کوتاه است) فاصلیه بین 2 مانع را با یک گام اضافه تر طی کرد مثلا:


فاصلیه بین 2 مانع عمودی که با اسبی با گامهایه استاندارد , با 3 گام معمولی طی میشود را میتوان با یک پونی یا اسبی با گام‌های کوتاهتر توسط 4 گام طی کرد .
 

علی واحدی

Active member
Azadeh B گفت:
matlabe mofid va jalebi bood.:)
faghat ye soal!dar kol taine noghte jahesh baraye mavane'e mokhtalef formoole khasi dare ya tajrobi be dast miad?
میتوان حدودی از این فرمول استفاده کرد.ارتفاع مانع + یک سوم ارتفاع مانع. مثلا برای یک مانع عمود به ارتفاع یک متر میشود حدود یک متر و سی سانتیمتر جلوی مانع. البته بازهم به نوع مانع بستگی دارد که آپرایت است یا اکسر یا تریبل.
 

masud51

Member
اگر در گام آخر فاصله اشتباه درآمد اسب بیش از حد به مانع نزدیک شد و یا بیش از حد دور بود نسبت به نقطه جهش بهترین کار چیست؟
 

علی واحدی

Active member
baradar گفت:
میتوان حدودی از این فرمول استفاده کرد.ارتفاع مانع + یک سوم ارتفاع مانع. مثلا برای یک مانع عمود به ارتفاع یک متر میشود حدود یک متر و سی سانتیمتر جلوی مانع. البته بازهم به نوع مانع بستگی دارد که آپرایت است یا اکسر یا تریبل.
با این فرمول خیلی موافقم دادار جان، البته نقطه جهش را میتوان به حدود نقطه جهش تعبیر کرد چون همیشه این نقطه در دایره ای بقطر 20 سانتیمتر دارای تلورانس و تغییر میباشد.
 
بالا