دوپینگ !!

دوپینگ چیست؟! استفاده از چه دارو هایی دوپینگ به حساب می آید؟! و بر خلاف مقرارت هست!
همانطور که می دونید با شروع کورس این یک موضوع اساسی است که آیا دارو هایی که برای اسبانمان استفاده می کنیم جزو دارو های دوپینگ هستند و یا تنها برای تقویت و بهبود در عملکرد اسبان ما موثر اند؟!
البته ندانستن این موضوع که آیا واقعاً دارو دوپینگ کننده است و د.ک.ت.ر ما کار خاص انجام می ده و آزمایشگاه از در اوردن دارو عاجز هست و دوپینگ مشخص نمی شه و یا اینکه بدانیم دارو ها و شربت های تجویز شده توسط ..... ما در تمام دنیا مرسوم و مورد استفاده هست برای تمام اسبان کورس بسیاری از مسائل رو حل می کنه!
ما این بحث رو شروع می کنیم برای جا انداختن و جدا کردن مسئله دوپینگ کردن از مسئله تقویت کردن اسب برای مسابقه! که یک بحث کاملاً مجزا است !اگر چه امروزه محیط رو فراهم کرده برای کسب در آمد های کاذب برای بعضی از افراد سود جو .....که از این حیله به نام دوپینگ استفاده می کنند...
 
تاریخچه دوپینگ و انواع آن


کلمه دوپینگ ریشه در زبان محلی کشور آفریقای جنوبی دارد. در این کشور نوعی نوشیدنی قدیمی به همین نام وجود دارد که بومیان این منطقه در زمان انجام مراسم و آئین های سنتی خود، نوعی رقص محلی ، با نوشیدن آن می توانند بدون احساس خستگی برای مدت طولانی به انجام مراسم خود بپردازند.
دوپینگ در مفهوم کلی به استفاده از مواد نیروزا جهت افزایش توان جسمی و ذهنی در ورزشکاران اطلاق شده و نوعی تقلب است که علاوه بر انحطاط اخلاقی می تواند حتی منجر به مرگ گردد. از رایجترین روشها برای مصرف مواد و داروهای دوپینگی (انرژی زا) می توان به استعمال این مواد از طریق خوردن ، نوشیدن و تزریق اشاره کرد. روش دیگر که کمتر مورد استفاده قرار می گیرد دوپینگ خونی است بدین شکل که فرد خون شخص دیگر (با گروه خونی یکسان) را بعد از نگهداری به خود تزریق می کند . بدینوسیله اکسیژن رسانی به عضلات بیشتر گردیده و قدرت عضلات پایدارتر می ماند.
در دامپزشکی مسئله دوپینگ به طور رسمی در سال 1912 طرح گردید و پس از آن برخی قوانین در سال 1930 وضع شد و از آن زمان به بعد از اسبها و به ویژه اسبهای قهرمان جهت بررسی مصرف مواد نیروزا آزمایش به عمل آمد که عمدتاً از طریق ادرار و یا خون می باشد.
داروهای دوپینگ را به چهار دسته اصلی طبقه بندی کرده اند:
دسته اول : داروهای محرک سیستم اعصاب مرکزی مانند آمفتامین و مورفین که با افزایش هوشیاری باعث رفع خستگی می شود.
دسته دوم : داروهای مخدر مانند متادون و کافئین که این داروها ، تسکین دهنده درد اعصاب مرکزی بوده و کارکرد آنها به عنوان کاهش دهنده فعالیت این سیستم است.
دسته سوم : استروئیدهای آنابولیک مانند تستسترون . آنها رشد ماهيچه هاي اسکلتي (اثرهاي آنابوليک) و نمو ويژگي هاي جنسي مردانه (اثرهاي آندروژني) را تقويت مي کنند .
دسته چهارم : برخی از انواع هورمونها مانند هورمون رشد
در کنار این چهار دسته داروهای دیگری نیز وجود دارند که مصرف بیش از اندازه آنها دوپینگ تلقی می گردد مانند ، ضد التهابها ، بی حس کننده های موضعی ، شل کننده های عضلانی و ...
در ورزش اسبدوانی مسئله دوپینگ از دو جهت قابل بررسی است . اول احترام و ارج نهادن به اخلاق ورزشی و دوم صدمات وارده و عوارض ناشی از استفاده از این مواد بر روی اسب که باعث بروز مخالفت های شدیدی در میان دوستداران این ورزش گردیده است. استفاده از مواد نیروزا باعث وارد آمدن فشار بیش از توان طبیعی به اسب می شود که در این شرایط پس از اتمام دوره ورزشی اسب ، اندام حرکتی حیوان دچار مشکلات جدی خواهد شد (مانند لنگش ، کشیدگی گیگامانها و قره قوش) و همچنین متابولیسم بدن آن ، تا مدتها به حالت عادی خود بر نمی گردد و برخی از اندام های داخلی همانند قلب ، کبد و کلیه دچار آسیب های جدی شده و درصد ناباروری را افزایش می دهد.

امید است در کشورمان نیز با این عمل خلاف اخلاق ورزشی؟ از سوی مالکان و مربیان بطور جدی پیگیری های لازم صورت پذیرد تا در آینده ای نه چندان دور ، دیگر شاهد دوپینگ در هیچ میدان اسبدوانی نباشیم.



به امید آن روز
دکتر امیرحسین رحمانی




منبع: سرویس خبری معاونت اسبدوانی-
 
در بالا با تعریف دوپینگ آشنا شدیم! و چهار گروه دارویی که استفاده از آنها دوپینگ به حساب می آد که به طور کامل به شرح هر گروه خواهیم پرداخت!
و در آخر به دارو های موجود در بازار ایران و مرسوم شده و معرفی ماده موثره و موارد مصرف آنها و اینکه آیا استفاده از آنها دوپینگ هست یا نه خواهم پرداخت!
 
دوپینگ خونی است بدین شکل که فرد خون شخص دیگر (با گروه خونی یکسان) را بعد از نگهداری به خود تزریق می کند . بدینوسیله اکسیژن رسانی به عضلات بیشتر گردیده و قدرت عضلات پایدارتر می ماند.

آقای دکتر
علاوه بر چهار گروه بالا ,همانطور که در بالاهم اشاره شده ,دوپینگ خونی(شرایط آماده سازی بدن در ارتفاعات وگرفتن وذخیره سازی نمونه و تزریق در زمانهای مورد نیاز است وهمچنین تزریق سرم های خونی است !) که تشخیص آن بسیار مشکل وحتی غیر ممکن است.
خواهشمندم این شرایط را هم از نظر مضرات بررسی نمایید.
آیا داروهایی هم که هیپوفیزراتحریک کرده وباعث ترشح آندروفین میگردند شامل خانواده دوپینگ محسوب شده وقابل تشخیص است؟
باتشکر
 
بله دوست عزیز! دارو های محرک سیستم هورمونی و غدد دوپینگ محسوب می شوند!
در مورد موضوع فوق هم در قسمت خون و گروه خونی و انتقال خون و ماورد استفاده و ساید افکت ها آن هم به بررسی کامل خواهیم پرداخت
 
بالا