امارات و تركيه الگوهاي صنعت اسب منطقه

صنعت اسب مجموعه فعاليت هاي حول سه محور توليد پرورش و بكارگيري اسب در فعاليت هاي آموزشي، تفريحي و علمي است كه نه تنها خود باعث به وجود آمدن صنايع وابسته شده بلكه در ارتباط پويا و بسيار قوي با صنايع بزرگ ديگر است.
صنعت اسب صنعتي بسيار قوي و مبتني بر علوم مختلفي چون ژنتيك، فيزيولوژي ورزشي، آناتومي دامي، دامپزشكي و ... است البته در بسياري از كشورهاي دنيا، رشته پرورش اسب و علوم مربوط به اسب به عنوان رشته هاي رسمي و كارآمد در سيستم آموزشي مطرح است و حتي كشورهايي چون فرانسه و انگلستان و ... خود داراي دانشگاهي مجزا در زمينه علوم صنعت اسب هستند كه به صورت بسيار تخصصي در اين زمينه فعاليت مي كنند و از اين جمله مي توان به كالج دانكستر انگلستان و دانشگاه موسور فرانسه اشاره كرد كه مقاطع مختلف آموزشي را تا سطح مقطع دكتراي تخصصي پوشش مي دهند. كالج دانكستر تنها مخصوص رشته هاي مربوط به مسابقات اسبدواني است و كادر پژوهشي و علمي در خصوص مسابقات اسبدواني (كورس) را پشتيباني مي كند.
مسابقات اسبدواني (كورس) يكي از بزرگ ترين رويدادهاي ورزشي دنيا و در ضمن از پرطرفدارترين آنها است كه بسيار پرهزينه و در ازاي آن بسيار هم درآمدزا است. قسمتي از آمارهاي اقتصادي اين مسابقات در كشورهاي جهان مبين اين ادعا است.
كشورهاي آمريكا، انگلستان، فرانسه، ژاپن، ايرلند و امارات متحده عربي جزو كشورهاي مطرح در اين زمينه هستند. بزرگ ترين جايزه اين مسابقات در كشور ژاپن و در دربي ماه آخر سال، به مبلغ 10ميليون دلار به اسب برنده اهدا مي شود. استاديوم كوكورا نيز يكي از مجهزترين و بزرگ ترين استاديوم هاي اسبدواني جهان است كه پذيراي 180000تماشاگر از اقصي نقاط دنيا است. جايزه 7ميليون دلاري بلموندپارك دربي آمريكا نيز از بزرگترين جايزه هاي ورزشي است و مكان سوم مربوط به مسابقات جام جهاني اسبدواني در دبي است. امارات متحده عربي، همه ساله ميزبان بسياري از فعالان صنعت اسب جهان است و در حال حاضر يكي از قوي ترين قطب ها در تمامي رشته هاي سوار كاري محسوب مي شود.
مسابقات جام جهاني اسبدواني هميشه بزرگترين رويداد اجتماعي سال در دبي و شايد تمامي شيخ نشينان حاشيه خليج فارس است و قابل توجه است كه از تمامي اقشار جامعه دبي، از شيوخ گرفته تا كارگران هندي، پاكستاني و ... از آن به عنوان يك مركز بسيار مجلل تفريحي و يك جشن سالانه استقبال مي كنند جايزه اسب اول در اين مجموعه مسابقات 6ميليون دلار آمريكا است و جايزه كل مسابقات بالغ بر 15ميليون دلار آمريكا است.
تركيه هم به يكي از شگفتي هاي صنعت اسب حال حاضر دنيا تبديل شده است و ترك ها فعاليت خود را در اين زمينه در كمتر از 3دهه اخير شروع كرده اند.در سال 2007 جايزه دربي ترك ها 600000دلار آمريكا، اسب دوم 40درصد جايزه اول و سوم 20درصد و چهارم 10درصد جايزه اول بود و اين جايزه در سال 2008 به 900000دلار آمريكا رسيد.
مسابقات اسب دواني در تركيه در 364 روز سال در چندين شهر به صورت همزمان در جريان است به طوري كه اين مسابقات فقط در روز عيد قربان تعطيل است. كمترين جايزه مسابقات تركيه 10000دلار آمريكا در سال 2007 و 14000دلار آمريكا در سال 2008 بوده است. ترك ها نيز بسيار از اين مسابقات استقبال نموده و آن را بسيار مستمر دنبال مي كنند و به اين دليل نمي توان از نقش فرهنگي، تفريحي اين صنعت در اين كشور به راحتي گذشت.
كانال تلويزيوني tjk كه تحت حمايت شركت چابكسوران (شركت برگزار كننده كورس هاي تركيه و همين طور متولي امور كلي مربوط به اسبدواني تركيه) قراردارد، به صورت 24 ساعته و مستقيم تمام مسابقات را پوشش مي دهد و تشكيلات گرداننده مسابقات از محل فروش حق پخش مستقيم سودي سرشار را به دست مي آورند، چندين نشريه به صورت روزانه پوشش خبري تمامي مسابقات را به عهده دارند.علاقه شديد مردم تركيه باعث رونق فراوان صنعت سواركاري در اين كشور شده است. بايد بررسي كرد كه چرا صنعت اسب در ايران از چنين رونقي برخوردار نيست.
 
بالا