اصلاح سم ونعلبندی

ناشناس

Active member
اصلاح سم و نعلبندي
ساختمان سم

سم شامل سه قسمت ديواره، کف و قوباغه است که تمامي آنها از جنس شاخي بوده و احساس ندارند و به همين علت است که مي توان آنها را بريد و يا ميخ به درون آنها کوبيد. تفاوت اين قسمتها در ميزان رطوبت موجود در آنهاست که در قورباغه بيشترين و در ديواره کمترين ميزان رطوبت وجود دارد. بالاي سم تاج قرار دارد که رشد سم از آن قسمت صورت مي گيرد، پس سم از بالا به پايين رشد مي کند مانند ناخن انسان.

ديواره قسمتي است که وقتي سم در حالت عادي روي زمين قرار دارد ما از سم مي بينيم، در اطراف سم کشيده شده و سم را در تمام جهات محافظت مي کند. روي ديواره يک لايه محافظ قرار دارد که از تبخير رطوبت سم که در زير لايه شاخي است جلوگيري مي کند و آنچه مهم است اين است که نبايد اين لايه محافظ را مثلا" با سوهان زدن از بين برد چون باعث خشک و شکننده شدن سم مي شود.

کف سم سطح زميني سم را مي پوشاند و عمل آن محافظت از هرگونه جراحت از پايين به سم است. نکته قابل توجه که متاسفانه کمتر مورد دقت قرار مي گيرد اينکه نعلبند بايد از تراشيدن زياد و نازک کردن اين ناحيه خودداري کند. يک مورد جالب آنکه کف سم کمي انحنا دارد و کاملا" تخت و صاف نيست، تقعر دارد و گود است و اتکاء اسب به ديواره هاست و اين باعث مي شود که نوعي چسبندگي قلاب مانند با زمين ايجاد شود و در نتيجه سم فقط با برداشتن از روي زمين قابل حرکت است و اين مساله باعث عدم لغزش و سر خوردن اسب مي شود.

قورباغه يکي از مهمترين قسمتهاي سم است که سه عمل مهم انجام مي دهد. اول آنکه نخستين محلي از سم که موقع گذاشتن پا به زمين مي آيد قورباغه است و با توجه به جنس آن، قورباغه مانند عاج کفش باعث چسبندگي و عدم ليزخوردن مي شود. همچنين شکل مخصوص آن که در جلو نوک تيز و در عقب پهن است در موقع سواري به جلو تمايل يافته و به قدرت ترمزي آن کمک مي کند، ضمن آنکه شيارهاي مرکزي و کناري آن هم در وظيفه ضد سرخوردن قورباغه موثر است.

دومين کار قورباغه خاصيت ضربه گيري و تقسيم فشار آن است که در موقع تماس پا با زمين کمي از فشار را جذب و بقيه را به طرف بالا و به بالشتک نرم ميان پا و بالاي قورباغه منتقل مي کند و نيز باعث تقسيم فشار به طور مساوي مي شود.

سومين عمل مهم قورباغه وظيفه پمپاژ خون است که مانند قلب دوم عمل مي کند و اگر با زمين تماس نداشته باشد به مرور سم جمع مي شود.

جالب اينکه قورباغه هر چه بيشتر کار کند بزرگتر و قويتر مي شود، پس بايد توجه داشت که پس از نعلبندي در حرکت قورباغه با زمين تماس داشته باشد تا خوب عمل کند.

نعلبندي
نعلبندي يعني اندازه نمودن و جفت کردن يک حلقه آهن يا استيل به پاي اسب که مانع از فرسايش بيش از حد ديواره و کف سم و زخم سم و لنگش مي شود.
نعلبندي شش مرحله مشخص دارد که عبارتند از:
۱- نعل برداري: پا را بالا آورده و به کمک چکش و تيزبر پرچ ميخها را انجام داده سپس از سمت پاشنه به کمک گاز انبر و به صورت اهرمي شروع به برداشتن نعل مي کنيم. بايد مراقب بود که ميخها به ديواره آسيبي نرساند و همه ميخها خارج شده باشند.

۲- قيار (آماده سازي): در اين مرحله سم را براي زدن نعل جديد آماده می کنند که بيشتر شامل برداشتن بافت شاخي سم، ديواره، قطعات جدا شده و خراشيده کف و قورباغه مي باشد که به دليل وجود نعل ساييده نشده اند و بلند شده، پس بايد به اندازه طبيعي خود برگردند. براي قيار بيشتر از چاقوي سم تراش استفاده مي شود ضمن آنکه به کمک چکش و چاقوي سم بري و نيز گاز سم چين مي توان قسمتهاي لازم را کوتاه کرد. در اين مرحله بريدن سم به اندازه کافي، رعايت نسبت ارتفاع پاشنه به پنجه و تراشيدن سم در سمت داخل و خارج آن به يک اندازه مهم است. در پايان سطح زميني سم را سوهان زده و صاف مي کنيم.

۳- آهنگري و نعل سازي: تسمه هاي آهني و دراز را در کوره سرخ کرده و با استفاده از ضربات چکش به شکل نعل دست يا پا در آورده و سپس سوراخ مي کنند. همچنين از نعلهاي آماده هم مي توان استفاده کرد.

۴- نعلبندي و اندازه نمودن نعل: دو روش نعل بندي وجود دارد، يکي نعل بندي گرم که نعل ساخته شده در مرحله قبل را موقعيکه هنوز کمي داغ است با انبر مخصوص گرفته و متناسب با اندازه سم آن را تنگ يا گشاد کرده و در صورت نياز کوتاه مي کنند سپس بر روي سم گذاشته تا به اندازه نعل بافت شاخي را بسوزاند، اين يک روش کامل است.

روش دوم نعل بندي سرد است که نعل آماده را استفاده مي کنند و نيازي به کوره ندارد.

۵- ميخکوبي: نعل آماده و اندازه شده را روي سم قرار داده، يکي از ميخهاي پنجه را کوبيده و سپس با جابجايي نعل آن را در جاي اصلي خود قرار مي دهيم به طوريکه پنجه و پاشنه در مکان اصلي خود قرار بگيرند. ميخها را يکي بعد از ديگري به آرامي و با دقت بسيار کوبيده و مراقب هستيم که سر ميخ نه زياد بالاي سم و نه زياد پايين آن بيرون آيد. سپس سر ميخها را با قلاب چکش کاملا" برگردانده و آن را مي برند و فقط به اندازه اي باقي مي گذارند که بتوان آن را پرچ کرد. معمولا" چهار ميخ در سمت خارج و سه ميخ در سمت داخل استفاده مي شود. نوک ميخها به صورت مورب است که سمت مورب آن بايد به طرف داخل و سمت صاف آن به سمت خارج باشد تا ميخ وارد بافت زنده سم نشود.

۶- پرداخت، اتمام و تکميل: نعلبند قسمت پرچ شده ميخ را محکم کرده و با چکش کاملا" مي خواباند و در آخر آنها را با سوهان نرم و صاف مي نمايد. در پايان لبه هاي تيز ديواره سم را با سوهان صاف مي کنيم و تا از بريدن و تکه شدن ديواره جلوگيري به عمل آيد.
 

علی واحدی

Active member
البته نعل بندی خود یک علم است(دکتر برنارد 7 سال تحصیلات دانشگاهی دارند فقط در زمینه نعل بندی) و کار بسیار حساس و مهم و دقیقی میباشد. همیشه از بهترین و با علم ترین نعلبندان جهت نعل نمودن اسبتان استفاده کنید.
 

ناشناس

Active member
موضوع مقاله: نعلبندی
نویسنده/نویسندگان: دكتر مصطفي حجازي

زمان ارائه مقاله: آبانماه سال 1356
محل ارائه مقاله: مجله اسب شماره 37

--------------------------------------------------------------------------------







پس از آشنائي با سم بايد بياموزيم كه چگونه از آن مراقبت كنيم .
1-موهائي كه اطراف قلم و پي اسب را احاطه كرده اند تراشيده تا از آلودگي و شقاق و اگزما جلوگيري شود .
2- هيچگاه براي نظافت سم ها از هيچ گونه برس استفاده نشود. زيرا ممكن است پوشش محافظ طبيعي خارجي را از بين برده و باعث ورود حرارت به داخل سم شود .
3- همواره با تكه اي پارچه نخي و يا پنبه سم را تميز كنيد .
4- موراه از دوش سرد و يا گرم و يا قرار دادن سم ها در آب جاري غفلت نشود چرا كه سم ها از لبه فوقاني جدار و چنگال و كف سم آب جذب مي كنند .
5- روغن سم بايد هنگامي به سمها ماليده شود كه سم ها مرطوبند تا رطوبت ناشي از دوش و يا .... در داخل سم باقي بماند در غير اين صورت سم ها با جزئي حرارت رطوبت را از دست داده ، خشك و فشرده تر مي شوند .
6- از ضماد تخم كتان براي سمهاي حساس و مريض استفاده و هر 24 ساعت يكبار عوض شود .
7- قرار داشتن سمها در گل رس هميشه آنها را مرطوب نگه مي دارد .

چگونه متوجه شويم كه اسب به نعلبندي نياز دارد :
معمولا هر سم سالمي هر ماه در حدود يك سانتيمتر رشد مي كند و قابل تشخيص است و براي تشخيص دو روش وجود دارد .
1- اگر از پهلو به اسبي كه در حالت عادي بر روي چهار پاي خود ايستاده نگاه كنيم خط افقي مي شود در اين هنگام صافي در سم از بين رفته و اگر خطي از پنجه به طرف استخوان تاجي و مچ اسب بكشيم اين خط غير افقي و زاويه دار است .
2- اگر سم را بلند كرده و نگاه كنيم اسفنجهاي پاشنه به طرف پنجه متمايل شده و يك سانتيمتر رشده نيز قابل روئيت است .

غيار :
غيار يعني آرايش مطلوب سم براي حفظ سلامت اندام هاي حركتي به نحوي كه قسمت شاخي تا رسيدنبه خط سفيد پنجه برداشته شده و در قسمت پاشنه ها هم نسج شاخي تازه مشاهده شود . در اين حالت اسب بايد بتواند روي تمام سطوح سم هاي خود به صورت تراز قرار گيرد و به هنگام حركت بخلق هايش كه در حكم كمك فنرها مي باشند نه تحت فشار باشند و نه خنثي باشند .

پس از غيار بايد موارد زير مد نظر قرار گيرد :
- كف سم ها تراز شوند .
- پاشنه ها و بادخورها به اندازه مناسب باز شده باشند .
- پوشش سطح خارجي دست نخورده باقي مانده ، شاخ موها كوتاه نشوند .
- چنگال ها با زمين در تماس باشند تا پمپاژ خون به راحتي ميسر شده ، سم ها حالت ارتجاعي را از دست نداده و پاشنه ها باز تر شده و سم ها هر چه بيشتر رشد كنند .
- اندازه سم ها با يكديگر يكسان و زاويه بخلق ها با سم ها متناسب باشند .

بستن نعل :
به منظور حفظ غيار به نحوي كه هيچگونه تغييري در آرايش اوليه بوجود نياورد ، نعلها نصب مي شوند.
 
بالا