اسب درمانی

شیوه درمانی نوظهوری به نام اسب درمانی می‌گوید سوار شدن بر اسب نه تنها لذت بخش است بلکه می‌تواند به آموختن مهارتهای ارتباطی و نیز به افرادی با ناتوانی‌های جسمانی یا روانی کمک کند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از خبرگزاری فرانسه ، لیندا کوهانف ، پیشگام این فکر می گوید : ” اسب‌ها احساساتی را که انسانها می‌خواهند پنهان کنند، بازتاب می‌دهند. “
کوهانف که مرکز اپونا را در آریزونای آمریکا اداره می‌کند می‌گوید اسب ها مهارتهای مربوط به برقراری ارتباط را به انسانها می‌آموزند.
سواری درمانی دو شاخه اصلی دارد که یکی کمک به روان درمانی و دیگری کمک به توسعه مهارتهای ارتباطی شخصی است.
اما بریژیت مارتین، نایب رییس فدراسیون سواری در خدمت درمان گفت کار درمانی با استفاده از اسب‌ها لزوما به معنای سوارکاری نیست بلکه این تاثیر درمانی می‌تواند از طریق تیمار اسب و یا راه بردن آن با استفاده از یک لگام بلند باشد.
مارتین با کودکان نابینا یا ناشنوا و یا دچار اختلال اوتیسم کار می‌کند و تماس آنها با یک اسب کوچک یا پونی را فراهم و آسان می‌سازد. به گفته او، احساس ناآرامی و آشفتگی این کودکان کمتر می‌شود و آنها حالت آرامتری پیدا می‌کنند.
سواری درمانی می‌تواند حال و هوا و وضعیت بهتری برای انسانها به وجود آورد. ژوزه لورا دلاکو از انجمن ملی سواری درمانی فرانسه می‌گوید انسانها در ارتباط با اسب‌ها دریچه روحشان را باز می‌کنند و بیشتر لبخند می‌زنند او می‌گوید اسب‌ها بسیار حساس هستند. حس انسان را درک می‌کنند بی‌انکه او را مورد قضاوت قرار دهند و همین به انسانها اجازه می‌دهد که احساسات درونیشان را بیرون بریزند.
کلر مورین از انجمن فرانسوی ارتباط با اسب می‌گوید سوارکاری الزامی نیست اما می‌تواند بسیار مهم باشد.
او می‌گوید زندگی مردم می‌تواند در تعامل با اسب دگرگون شود. آنها می بینند که چگونه می‌توانند با دیگران ارتباط برقرار کنند و باید در خود چه تغییراتی بدهند. آنها می‌آموزند که چگونه نه بگویند و چه محدوده‌هایی ترسیم کنند و این کار را به شیوه‌ای طبیعی و به دور از مبارزه بر سر قدرت انجام می‌دهند.
مورین معتقد است که بین اسب‌ها و انسانها یک ارتباط ذاتی وجود دارد و می گوید در اسب درمانی ، این اسب‌ها هستند که نقش درمانگری را انجام می دهند و نقش آن در این میان فقط آسان کردن برقراری ارتباط بین دو طرف است.
اسب، انسان را وارد دنیای واقعی و ملموس می‌کند.
ایو ریوه بنیانگذار یک مدرسه سوارکاری در شارنت-ماریتیم است که در آن معلولان ذهنی به عنوان کمک مربی کار می‌کنند . او می‌گوید این ابتکار باعث شده است که آنها نسبت به خود دید دیگری پیدا کنند و کسانی که برای سوارکاری به این مکان می‌آیند به آنها نه به عنوان معلول بلکه به عنوان یک کارگر ماهر در اصطبل نگاه کنند. به این ترتیب ننگ عقب ماندگی از بین می رود.
او می‌گوید سواری درمانی در دهه ‪ ۱۹۷۰‬در فرانسه آغاز شد و از دهه ‪۱۹۸۰‬ برای کمک به معلولان ذهنی مورد استفاده قرار گرفت. او توضیح داد ابتدا فیزیوتراپیست‌ها این شیوه را به کار بردند سپس از آن برای کمک به کودکانی که مشکلات اجتماعی ، خانوادگی و یا رفتاری داشتند و حتی دچار اختلالات شخصیتی بودند استفاده شد.
اینها کودکانی بودند که نمی‌خواستند قوانین جامعه را رعایت کنند. اما زمانی که کسی سوار بر اسب می‌شود، الزاما باید قوانین این حیوان را رعایت کند و نقض آن می‌تواند پیامدهای بسیار ناخوشایندی داشته باشد.
ریوه مورد یک کودک دچار اوتیسم را به یاد می‌آورد که مادرش او را رها کرده بود.
این کودک سرش را روی گردن اسب می‌گذاشت و به یالهای او می‌چسبید. یک روز این پسر کوچک صورتش را در میان یالهای اسب فرو برد و در میان سیل اشک ، مادرش را فریاد کرد. در عالم ناخودآگاه ، یال اسب او را به یاد موهای بلند و سیاه مادرش انداخته بود و از آن روز ، نشانه‌های اوتیسم در این کودک از بین رفت.
ونسان فولاتر از انجمنی به نام انجمن دوستی با اسب مجمع الجزایر می‌گوید اسب نماد بسیار قدرتمندی است. آهنگ حرکت اسب شبیه به حرکت جنین در رحم و یا تکان‌های ملایم کودک در آغوش مادر است.
اسب درمانی برای مبارزه با اعتیاد به مواد مخدر و اختلالات تغذیه‌ای و حتی کمک به بازپروری زندانیان نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
کوهانف گفت جای تعجب نیست که بسیاری از رهبران بزرگ جهان، سوارکاران ماهری بوده اند. اسب، به روح انسان شکوه می‌بخشد و به او کمک می‌کند که زیبایی واقعی و قدرت زندگی را لمس کند.

سایت پزشکان بدون مرز | ” اسب درمانی ” ، شیوه درمانی نوظهوری جهت درمان ناتوانی‌های جسمانی یا روانی انسان ها می باشد
 

mahsa

Member
به دنبال مدل‌سازي روشي جالب در درمان مبتلايان به ضعف‌هاي حركتي
اسب‌ها نقش درمانگر را بازي‌ مي‌كنند
جام جم آنلاين: تاكنون بارها از روش‌هاي درماني مكملي چون آب‌درماني، موسيقي درماني، رايحه درماني، سنگ درماني و غيره گفته‌ايم، اما اين بار صحبت از روش درماني ديگري است كه شايد عنوانش تعجب شما را برانگيزد.

قضيه از اين قرار است كه پژوهشگران دانشگاه صنعتي اميركبير توانسته‌اند با محاسبه و مدل‌سازي يكي از عضلات اصلي لگن، روش اسب درماني رابه شكل رياضي تحليل و آزمايش كنند.

در واقع در تحقيق انجام شده براي نخستين بار در كشور يك بيمار فلج مغزي به مدت 2 سال و نيم و به روش اسب درماني (هيپوتراپي) تحت درمان قرار گرفته و نتايج فوق‌العاده قابل توجهي در زمينه توانبخشي سيستم عضلاني بيمار و بهبود وضعيت رواني ايشان به دست آمده است.

دكتر عليرضا رحيمي بيدگلي، پژوهشگر اين طرح توضيحات بيشتري درباره اين روش را در گفتگو با ما ارائه كرده است.

ابتدا مي‌خواهيم بدانيم اسب درماني چه روشي است؟ چگونه اسب مبناي درمان انسان قرار مي‌گيرد؟
هيپو (Hippo) از يك كلمه در زبان يوناني به معناي اسب گرفته شده و تراپي (therapy) به معناي درمان است بنابراين هيپوتراپي يك روش درماني است كه در آن از اسب به عنوان يك ابزار براي درمان برخي بيماران استفاده مي‌شود.

در اين روش درمانگرها سعي مي‌كنند مسائلي همچون وضعيت بدن (posture)، سهولت و رواني حركت، تعادل و موزون كردن حركات و موارد متعدد ديگري را در يك فرد بيمار بهبود بخشند. در هيپوتراپي حركات طبيعي و تكراري (Rhythmic) ناشي از راه رفتن اسب باعث مي‌شود بعضي عكس‌العمل‌ها و يك نوع تعادل ناخودآگاه در بدن فرد سواركار به وجود آيد.
قدم زدن و راه رفتن اسب سبب مي‌شود در يك سواركار عادي، حركاتي در تنه و لگن سواركار به وجود آيد كه اين حركات به حركت طبيعي اين اندام‌ها در راه رفتن معمولي خود آن شخص، شباهت زيادي دارند. افرادي كه اعضا و اندامشان (به هر دليل) حالت نرمالي ندارد، مي‌توانند چنين الگوي حركتي را تجربه كنند بنابراين براي اين گونه افراد حركت اسب مي‌تواند احساس يك راه رفتن طبيعي را در برخي از اندام‌هاي بدن (خصوصا تنه و اندام فوقاني) به وجود آورد.
نقش درمانگر در اجراي اين روش روي بيمار دقيقا چيست؟
ناتواني حركتي بيماراني كه به روش هيپوتراپي تحت درمان قرار مي‌گيرند، داراي دلايل مختلفي است كه به عنوان مثال مي‌توان به نقائص سيستم عصبي عضلاني، مشكلات مربوط به درك موقعيت و پيرامون خود، مسائل ذهني و موارد مشابه اشاره كرد.

در اثر وجود چنين ضايعاتي، نهايتا انقباض‌هاي غيرعادي عضلات و انعطاف‌پذير نبودن مفاصل به وجود مي‌آيد كه در نتيجه، تعادل و كنترل وضعيت بدن بيمار كاهش مي‌يابد.

با توجه به اين موارد، درمانگر تجهيزات مورد نياز و اهداف درمان را مشخص مي‌كند. اهداف درمان ممكن است به صورت كنترل و استفاده از دست ها، كنترل بهتر بالا تنه، بهبود تعادل مستقل و بدون وابستگي تنه، حفظ تعادل در حالت نشسته روي يك سطح متحرك، بهبود در وضعيت قدم زدن، تعادل همه‌جانبه بدن و كنترل بهتر پاها باشد.

ايمني لازم براي حركت بيمار و حمايت كافي براي او، به وسيله يك يا 2 نفر از افراد كمكي و يك مربي كه اسب را در كنترل دارند، به وجود مي‌آيد. معمولا هدايت تمام مراحل عملي درمان، به وسيله خود درمانگر است انجام مي‌شود كه در كنار اسب ، در حال حركت است حتي به وجود آوردن احساس راه رفتن عادي براي يك عقب‌مانده ذهني نيز به روش هيپوتراپي امكان‌پذير است. در آمريكا بيش از200 مركز هيپوتراپي مشغول خدمات‌رساني و توانبخشي 500 هزار تا 700 هزار معلول ذهني و جسمي هستند.
براي مدل‌سازي اين روش به شكل رياضي چه شباهت‌هايي ميان راه رفتن انسان و اسب وجود دارد؟
در تحقيقات انجام شده درخصوص هيپوتراپي، به تشابه حركت راه رفتن اسب و انسان اشاره شده است. ما در اين مدل‌سازي در مرحله اول، اين تشابه حركتي را از ديدگاه بيومكانيكي تجزيه و تحليل مي‌كنيم.

در مطالعات انجام شده در زمينه هيپوتراپي به اين نكته اشاره شده است كه اسب سواري مي‌تواند در تنه سواركار و اندام فوقاني او حركاتي را به وجود آورد كه اين حركات به حركت اين اندام، هنگام راه رفتن خود شخص شباهت زيادي دارد.
لازمه اين تشابه حركتي از ديدگاه ديناميكي اين است كه نمودار تغيير مكان سطح تكيه گاه تنه سواركار (يعني نمودار تغيير مكان استخوان لگن سواركار) در هر دو حالت حركتي مشابه يكديگر باشند. بنابراين براي آناليز تشابه حركتي راه رفتن انسان و اسب، بايد نمودار تغيير مكان لگن انسان هنگام راه رفتن وي، با نمودار تغيير مكان كمر اسب مقايسه شود.

تشابه اين نمودارها، شرط لازم براي يكسان بودن حركت اسب و انسان است، ولي شرط كافي براي آن نيست و براي برآورد دقيق تر اين تشابه بايد آن را از ديدگاه ديناميكي نيز ارزيابي كرد. اين ارزيابي به همراه تحليل‌هاي ديناميكي سيستم اسب و سواركار به عنوان نتايج مدل‌سازي فوق ارائه مي‌شوند.

توانبخشي بر اساس اين روش چه مزيت‌هايي را در درمان بيماران مبتلا به ضعف‌هاي حركتي به همراه مي‌آورد؟
هيپوتراپي مي‌تواند بيماري‌هاي متعددي را كه روش درماني مشخصي ندارند، به طور همزمان تحت پوشش قرار دهد. از آنجا كه هيپوتراپي يك درمان دارويي نيست؛ لذا عوارض ناشي از درمان‌هاي دارويي را هم در پي ندارد.
براي فردي كه دچار ناتواني حركتي است حركت اسب مي‌تواند احساس راه رفتن طبيعي را به وجود آورد
درمان با اين روش براي بيمار بيشتر جنبه تفريح و سرگرمي دارد تا درمان، بنابراين بيمار از استرس‌هاي مربوط به روش‌هاي درماني معمول دور خواهد بود. بعلاوه مي‌تواند به طور همزمان روي چندين نوع از بيماري‌هاي صعب‌العلاج، تاثير مثبت داشته باشد.
هيپوتراپي علاوه بر كاهش مشكلات جسمي بيمار مي‌تواند بر ناراحتي‌هاي اعصاب و روان بيمار نيز تاثير مثبت داشته باشد. بيماري‌هايي مثل عقب افتادگي ذهني، نداشتن روابط اجتماعي مناسب، مشكلات مربوط به تمركز فكر و هوشياري، ناهماهنگي‌هاي حركتي، حفظ نكردن تعادل و كنترل حركت و موارد متعدد ديگر نيز مي‌تواند تحت پوشش هيپوتراپي قرار گيرند.
محدوديت‌هاي رايجي كه در برخي روش‌هاي درماني مانند فيزيوتراپي وجود دارد (مثل نوع فضايي كه براي درمان استفاده مي‌شود، محدوديت در دامنه حركتي اندام‌هاي مختلف و اجباري بودن حركات)، در هيپوتراپي وجود ندارد.

كدام دسته از بيماران و در كدام مرحله از بيماريشان مي‌توانند از اين شيوه بهره ببرند؟
برخي بيماري‌هايي كه تحت تاثير نتايج درماني هيپوتراپي قرار مي‌گيرند، شامل بيماري‌هاي مغز و اعصاب مانند فلج مغزي، مولتيپل اسكلروزيس، تاخير در رشد مغزي، صدمات تروماتيك مغزي و ناراحتي‌هاي مربوط به انحراف ستون فقرات هستند. دسته ديگر شامل بيماري‌هاي رواني چون نداشتن اعتماد به نفس و تمركز حواس مي‌شوند.
در عين حال مشكلات مربوط به ادراك و آگاهي، بيماري‌هاي جسمي چون قطع عضو چون معلوليت‌هاي ذهني، بيماري‌هاي اعصاب و روان مثل افسردگي و مشكلات مربوط به مسائل حسي و ادراكي نيز با اين روش قابل درمان هستند.

بيماران چه مدت بايد تحت درمان با اين شيوه باشند؟
اخيرا دانشمندان كمترين مدت زمان هيپوتراپي را نيز برابر 10 هفته و در هر هفته، 2‌‌جلسه درماني با حداقل زمان نيم ساعت پيشنهاد كرده‌اند. به طور مشخص، هيپوتراپي در مدت زمان كمتر از 6 هفته، نتيجه‌اي در بر نخواهد داشت. مدت زمان مربوط به هر جلسه درماني نيز برابر 15 تا20 دقيقه پيشنهاد مي‌شود. البته واضح است كه زمان‌هاي فوق‌الذكر به نوع بيماري نيز بستگي دارد. كل مدت دوره درماني براي كودكان فلج مغزي تا 5 سال هم گزارش شده و عامل اصلي تعيين كننده طول دوره درمان، نظرات تيم پزشكي متخصص است.

آيا اين روش هم اكنون در مراكز درماني كشور ارائه مي‌شود؟يا برنامه‌اي به اين منظور در دست داريد؟
اين روش درماني فقط در حد آشنايي براي برخي گرايش‌هاي تحصيلي معرفي مي‌شود و هيچ مركز درماني خاصي در اين خصوص در داخل كشور و كشورهاي همسايه هم وجود ندارد. اولين پيگيري‌ها براي اخذ مجوز براي احداث نخستين كلينيك هيپوتراپي كشور با ارسال درخواستي از طريق دانشگاه علوم پزشكي كاشان در سال 86 به معاونت درمان وزارت بهداشت انجام شد كه به دليل ارائه نشدن پاسخ، مجددا همين درخواست امسال تكرار شده كه البته هنوز بي پاسخ مانده است.گفتني است هيپوتراپي نيز مانند ديگر روش‌هاي درماني (مثل كار درماني و فيزيوتراپي و گفتار درماني)، در بسياري از دانشگاه‌هاي كشورهاي پيشرفته در حال تدريس‌ است و انجمن‌هاي هيپوتراپي متعددي نيز در حال فعاليت و كلينيك‌هاي هيپوتراپي به صورت تخصصي مشغول كار هستند.

www.jamejamonline.ir
 

hmd

Member
به نظر من نه تنها اسب بلکه تمام حیوانات قدرت از بین بردن ضعف های شخصیتیه انسان رو دارن...
اینم به خاطر روح پاک و به دور از خبیثی که دارن.
تو خارج از کشور(کشورایی که نگهداری از حیوانات تو فرهنگشون هست) همزمان با به دنیا اومدن کودکشون یه حیوون خانگی هم میارن تا هم همبازی کودک باشه هم خیلی از چیزارو به کودک یاد بده.
 

لادن

Member
به نظر من نه تنها اسب بلکه تمام حیوانات قدرت از بین بردن ضعف های شخصیتیه انسان رو دارن...
اینم به خاطر روح پاک و به دور از خبیثی که دارن.
تو خارج از کشور(کشورایی که نگهداری از حیوانات تو فرهنگشون هست) همزمان با به دنیا اومدن کودکشون یه حیوون خانگی هم میارن تا هم همبازی کودک باشه هم خیلی از چیزارو به کودک یاد بده.

كامالاً حق باشماست، متأسفانه تو ايران جا افتاده كه همزيستي با حيوانات فرنگي‌مأبانه ست و از مظاهر غرب‌زدگيه! اما اصلاً اين طور نيست، خيلي سال پيش كه اروپاييان حتي نمي‌دونستند خانه‌سازي يعني چي و تو غار زندگي مي‌كردند ايراني‌ها تو خونه‌هاشون سگ و گربه داشتند،‌ بز و گوسفند و گاو و اسب هم كه جز جدايي‌ناپذير زندگي ايراني بوده.

آثارش هم مي‌تونيد تو موزه‌ي ايران باستان ببينيد، سفالهاي 14هزار ساله با نقش سگ تازي، جامهاي به شكل گربه، مجسمه‌ي سگ محبوب داريوش هخامنشي، مجسمه‌ي گاو مربوط به دوره‌ي مادها، قاشق و چنگالهاي با دسته‌ي سر اردك، اسباب‌‌بازي 2000 ساله به شكل گاري دو اسبه و ....
 

فربود

Active member
اسب درمانی الان داره تو دنیا جواب میده و تا اونجایی که من دیدم (تو شیراز ) یک جانباز جنگ تحمیلی بود که موج خمپاره خورده بود و اعصاب خوبی نداشت و دکترش اسب درمانی رو براش تجویز کرد و اتفاقا جواب هم داده و من خودم اون فرد رو از نزدیک دیدم که خیلی هم راضی بود
 
بالا