اسب تاجيکی

sohrab

Active member
اسب تاجيکی

پرورش نژاد تازه ای از اسب تاجيکی
شرکت اسب پروری «خراسان» تنها مؤسسه دام پروری و اصلاح نژاد در تاجيکستان است که از 9 سال بدين سو به پرورش و انجام پژوهش در مورد اسب های موسوم به نژاد يا زاد «تاجيکی» مشغول است.
اسبهای زاد تاجيکی اخيرا در نمايش اسب ها ميان کشورهای منطقه با نوع بی سابقه و حرکت سريع خود شهرت يافته اند.

در حال حاضر در مؤسسات مختلف دامپروری تاجيکستان حدود 25 هزار راس اسب زاد جديد موسوم به «اسب تاجيکی» پرورش می يابد. اين اسب را محققين تاجيک در 7 سال اخير از طريق فرايند انتخاب طبيعی (سلکسيون بيالوژيک) از انواع اسبهای ديگر به وجود آوردند.
ارباب ميرزا شمسی اف، متخصص اصلاح نژاد و پديد آورنده اسب زاد تاجيکی می گويد اصلا تحقيقات برای به وجود آوردن زاد جديد اسب تاجيکی را وی با همکاری نيکولای مامين، دانشمند فقيد روس تبار تاجيکستان انجام داده است.

آقای شمسی اف می گويد از 7 سال پيش وی با کمک مالی خالمراد عراق اف، مدير کل شرکت اسب پروری «خراسان» واقع در ناحيه حصار مشغول اين پژوهش بوده است.

ماه دسامبر سال 2002 ميلادی کميسيون ويژه مرکب از زاد آفرينهای (سلکسيونرهای) تاجيکستان، روسيه، قزاقستان، ازبکستان و قرقيزستان اسب نوع جديد تاجيکی را رسما ثبت نام کردند و متخصصين زادآفرين ممالک جهان را از پرورش نوع جديد اسب تاجيکی مطلع کردند.

اين محقق تاجيک افزود که برای به وجود آوردن اين اسب آنها اقليم و محيط کوهستانی تاجيکستان را در نظر گرفته و زاد جديد اسب را پديد آورده اند. آقای شمسی اف می گويد برای به وجود آوردن اين اسب از زاد يا نژاد اسبهای انگليسی، عربی و ختلانی استفاده شده است.

وی افزود: "اين زاد سرچشمه خود را از سه زاد اسب می گيرد: زاد اسب بومی ختلان، دوم زاد عربی که در سراسر جهان آوازه دار است و سوم زاد اسب انگليسی است که از جهت تحمل و پرطاقتی و سرعت دويدن بهترين اسب در جهان است. از اين سه زاد اسب، اسب جديد تاجيکی خصوصيتهای بهترين را يعنی از زات اسب عربی نمود و پيمايش، از زاد اسب انگليسی توانايی و تحمل و بزرگ جثه ای و از زاد اسب محلی «ختلانی»، مطابق شوی به محيط را به خود اختصاص داده است."

ارباب ميرزا شمسی اف می گويد آنها در آينده برای تکميل زاد اسب تاجيکی پژوهش خود را ادامه خواهند داد. وی نقش دانشگاه کشاورزی تاجيکستان را در اجرای طرح به وجود آوردن زاد جديد اسب تاجيکی سازنده خواند.

آقای شمسی اف گفت از فعاليت بازماندن ميدان اسب دوانی شهر دوشنبه مانع از آموزش دادن و آماده کردن اسبهای جديد تاجيکی برای شرکت در مسابقات منطقه ای و بين المللی اسب دوانی شده است.

خالمراد اراق اف، مدير کل شرکت «خراسان» يکی ديگر از مشکلات موجود در اين مؤسسه اسب پروری را نبودن چراگاههای ضروری در نزديکی ساختمان اين مؤسسه خواند. از اين رو به گفته آقای عراق اف، آنها برای چراندن اسبها و تايچه ( کره)های ممتاز اسب جديد تاجيکی به دشواری روبرو هستند.

آقای اراق اف در مورد دستاوردهای زاد جديد اسب تاجيکی در نمايشگاهها و مسابقات مختلف منطقه ای گفت: "سال 2003 ميلادی ما در مسابقه جام رئيس جمهور قرقيزستان شرکت ورزيديم. در آزمون اسب بهترين سال از جمله اسبهای زاد جديد تاجيکی اسبی که «اختر» لقب داشت، جايگاه سوم را به خود اختصاص داد. ضمنا در اين آزمون بهترين اسبها از هفت کشور منطقه شرکت کردند."

خالمراد اراق اف می گويد که شرکت «خراسان» قصد دارد در آينده نيز با زاد جديد اسب تاجيکی در نمايشگاهها و مسابقات منطقه ای شرکت کند. اما برای شرکت اسب جديد تاجيکی در مسابقات بين المللی و در مزايده های جهانی به فروش گذاشتن اين اسبها کتابی برای معرفی زاد جديد اسب تاجيکی ضرور است.

به گفته ارباب ميرزا شمسی اف مواد اين کتاب از مدتها قبل تاليف شده است، ولی آنها برای انتشار اين کتاب سرمايه ضروری در اختيار ندارند. اين کتاب همچنين برای آشنايی بيشتر با فعاليتهای عالمان اصلاح نژاد تاجيک در عرصه زاد پروری و معرفی اسب جديد تاجيکی برای جهانيان نقش مهمی خواهد داشت.


منبع:بخش فارسی bbc
 

پیوست ها

  • 20040216184856tajhorse-uraqov-nafir203.jpeg
    20040216184856tajhorse-uraqov-nafir203.jpeg
    9.9 کیلوبایت · بازدیدها: 14
  • 20040216184818tajhorse-gardez203.jpeg
    20040216184818tajhorse-gardez203.jpeg
    9.5 کیلوبایت · بازدیدها: 15
بالا