ازتوریا

مرضیه

Member
ازتوریا بیمازی است که علت آن ناشناخته است. در بیشتر موارد تجربه نشان داده که اسبهایی که کارشان کم و جیره ی غذایی آنها زیاد است به این بیماری مبتلا میشوند.
علائم بیماری معمولا بعد از اینکه اسب بکار گرفته شود پدیدار میگردند.حساسیت زیاد،عرق کردن و تنفس سریع ناگهان ظاهر میشود.لنگیدن پا به سرعت پیشرفت کرده و به وضعی میرسد که اسب روی زمین مینشیند، عضلات کپل و تهیگاه متورم و سخت میشوند و درجه حرارت بالا میرود.
موقعی که حیوان به این بیماری مبتلا میشود باید آن را در محلی آرام و راحت قرار داد و دامپزشک را باخبر کرد.با پتوی گرم تهیگاه را پوشانده و سپس روی آن نایلون کشید تا از جریان هوا مصون بماند. به محض سرد شدن پتو آن را با پتوی گرم تعویض کنید. ادامه ی این معالجه تا چند روز ضروری است .معالجه به نسبت شدت بیماری تغییر میکند. در این حالت خوراندن غذای قابل هضم و ساده به حیوان همچنین استفاده ار ملین برای حیوان توصیه میشود.
حالت خفیف بیماری خیلی زود به حالت شدید مبدل شده و مرگ ظرف چند روز فرا میرسد.موقعی که حیوان رو به بهبود است، به تدریج عضلات پا توانایی اخود را باز خواهند یافت بنابر این باید با حیوان مدارا کرد.به مرتع فرستادن حیوان در این شرایط به مدت یک ماه نتایج رضایت بخشی در پی خواهد داشت.
منبع: کتاب اسب[/b]
از دوستان خواهش میکنم اگر اطلاعات بیشتری مخصوصا در ارتباط با علت این بیماری دارند اضافه کنند.
 
با اجازه دکتر غفاری
اسم دیگه این بیماری ناخوشی صبح دوشنبه است. اسب هایی که در طول هفته استراحت می کنند و روزهای تعطیل، مالکان آنها به سراغشان رفته و خوب گرمشان نمی کنند و فشار زیادی در سواری به آنها وارد مي کنند، معمولا" به این بیماری دچار می شوند و برای همین به بیماری صبح دوشنبه که روز بعد از تعطیلی است معروف شده.
از نزدیک این بیماری را دیدم و خیلی برای اسب سخته. در ضمن فکر کنم از مشخصات آن دفع ادارار خونی است. با تزریق مقدار زیاد سرم و فکر کنم مسکن نتیجه گرفتیم. در این بیماری عضلات اسب بیشترین آسیب را می بینند و چند وقت طول می کشه تا عضلات به حالت قبل خود بر گردند.
عامل اصلی شاید تجمع هیدروکربن ها در عضلات باشه و برای جلوگیری باید اسبی را که مدتی در اصطبل بوده به خوبی و به آرامی گرم کرد (بیش از حد معمول) و خیلی هم به آن فشار نياورد.
با آرزوی سلامتی انسان ها و اسب ها
منتظر توضيحات و تصحيح های دکتر هستم.
 

Dr_Ghaffari

Active member
بسيار خوشحالم كه مطالب علمي توسط دوستان ارايه و پيشنهاد مي شود . فرايند اين بيماري بسيار پيچيده است . نوعا براي انسان نيز پيش مي آيد مخصوصا ما سواركارها . تعجب نكنيد ! وقتي بدن به تمرين عادت نداشته باشد و به صورت ناگهاني به عضلات فشار وارد آيد در تمامي جانوران از جمله انسان و اسب اتفاق مي افتد . درمان بسيار پيچيده تر و تخصصي تر از مطالب ارايه شده است . حتما مراقبت هاي كامل و درمانهاي تخصصي و حمايتي را متعاقبا ارسال خواهم كرد .
 

Dr_Ghaffari

Active member
بيماري صبح دو شنبه
دليل نام گذاري : وقوع اين بيماري در كشورهاي اروپايي صبح روز دوشنبه بود زيرا افرادي كه اسب داشتند روز هاي يكشنبه كه تعطيل است از اسبها سواري مي گرفتند و فرداي آن روز علايم بيماري بروز مي كرد . در ابتدا كه مكانيسم و دليل بيماري ناشناخته بود بيماري صبح دوشنبه ناميده شد .
علايم بيماري :
بسته به شدت بيماري بسيار متفاوت است و از درد خفيف عضلاني بدون علايم درمانگاهي تا زمينگيري و مرگ اسب ممكن است واقع شود .
علل و فرآيند :
به دنبال فعاليت بدون تمرين اسب:
1- آزاد شدن اسيد لاكتيك در عضلات اسب : اولين عارضه است كه موجب درد عضلاني مي شود .
2-تجزيه مولكول عضلاني (ميوگلوبين) : نامگذاري ازتوري به دليل وجود اين عارضه است ميو گلوبين توسط ادرار دفع مي شود و موجب رنگ قرمز – قهوه اي ادرار مي شود .
3-افزايش غلظت خون : درنتيجه ورود مواد سمي ايجاد شده به خون اتفاق مي افتد .
4-كاهش مواد معدني و يوني خون (برهم خوردن بالانس يوني): در نتيجه تعريق شديد و دفع يونها از طريق تعريق و نيز مصرف يونها در فعاليت انجام شده و فرآيند بيماري
5-كاهش قند خون : بدليل بي اشتهايي اسب به دنبال بيماري و مصرف متابوليسمي.
6-افزايش فشار خون مويرگي : در نتيجه افزايش غلظت و شدت تبادلات كه در لايه هاي حساس بافت مورق سم بدليل فشار ديواره سم روي مويرگها درد شديد ايجاد مي كند و اسب را براي ايستادن ناتوان مي كند. وجود درد را با فشار انگشتي روي سم و يا استفاده از "سم آزما" مي توانيد ببينيد !
7-لخته شدن خون : به دليل غلظت خون ؛ پارگي مويرگها ؛ آزاد شدن هپارين و ....
8-زمين گير شدن اسب: هر يك از علل بالا به تنهايي براي زمين گير شدن اسب كافي است !
9-....
مديريت و درمان
1-سرم درماني با دوز بالا ! نترسيد ! 15 ليتر سرم روزانه و در صورت نياز هر 12 ساعت ! ترجيحا سرمهاي قندي نمكي و در صورتي كه آماده نيست هر گونه سرم تا تهيه سرم قندي نمكي در اسرع وقت. تزريق سرم بايد اولين اقدام پس از معاينه و تشخيص باشد و سرم بايد با سرعت بالا تزريق شود حتي به جرات توصيه مي كنم 2-3 سرم همزمان تزريق شود .
2-استفاده از داروي ضد التهاب و ضد درد به صورت وريدي با دوز بالا و تكرار هر 8 ساعت تا بر طرف شدن علايم بيماري.
3-تزريق داروي ضد انعقاد خون كه بايد از منابع انساني تهيه شود زير جلدي 5 آمپول به صورت همزمان روزانه.
4-استفاده از آمپول متوكلوپراميد از منابع انساني تهيه شود تزريق عضلاني 5 برابر دوز انساني هر 12 ساعت تا شروع تغذيه حيوان .
5-استفاده از مايعات خوراكي با شلنگ معدي و خوراندن يونها و املاح و پودرهاي اشتها آور.
6-تزريق كاتوزال براي جبران كاهش و مصرف
7-استفاده از بستر مناسب براي اسب :حداقل نيم متر زير بدن اسب پوشال يا كلش باشد .غوطه ور كردن حيوان در استخر آب گرم ايده آل است !
8- گرم نگهداشتن محيط حيوان استفاده از پتو براي حيوان زمين گير ولي استفاده از نايلون به دليل ايجاد تعريق توصيه نمي شود .
9-ماساژ حيوان و استفاده از حمام آب گرم
10-ساييدن روي ديواره سم به منظور نازك شدن ديواره و كاهش فشار روي مويرگهاي ناحيه.
11-باز كردن نعلها .
12-استراحت مطلق حيوان تا بهبودي كامل .
13-با اجراي تمام اين اقدامات امكان مرگ اسب وجود دارد ! اقدام سريع و حتي پيش بيني و پيش گيري و درمان اهميت دارد با درمانهاي دارويي السب زمين گير بايد بتواند روي 4 دست و پايش بايستد. اسب حيواني است كه از افتادن بيزار است پس در اولين قدم قبل از بهبودي روي پايش مي ايستد..!
14- راهنمايي هاي دوستان و استادان را استقبال مي كنم
 

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مطالب به زبانهای دیگر ,نام بیماری و چند کلمه کلیدی از آن را هم به انگلیسی با زبان دیگری اگر وجود دارد بنویسید
 
دکتر جان بسیار ممنون از توضیحات خلاصه اما مفید و کاربردی.
یک سوال: در متن ارسالی توسط مرضیه یکی از موارد درمان خوراندن ملین است. با اینکه من خودم هم از این متن که در جزوات درسیمون بوده در سایت اسب ایرانی قبلا" استفاده کردم اما این سوال برام هست که آيا در اسبی که خود به اندازه کافی یون و آب بدنش را از دست داده استفاده از ملین که خود باعث رقت مدفوع و دفع آب و یون بیشتر میشه درست هست یا نه؟
سوال دیگه اینکه استفاده از چند لیتر سرم رينگر می تونه کمک بیشتری بکنه؟
با توجه به نوع بافت های دگیر ضد التهاب فلونکسین توصیه میشه با چیز دیگه؟

باز هم ممنون
 

Dr_Ghaffari

Active member
خواهش مي كنم ! هنوز بهترين كلمه هاي كليدي براي جستجوي اينترنتي همان بيماري صبح دوشنبه است
monday morning disease
در خصوص استفاده از داروها نظرات بسيار متفاوتي وجود دارد من تركيب يك داروي شل كننده عضلاني مانند رامپون (زايلازين)به همراه يك ضد التهاب - ضد درد غير استروييدي مثل فلونكسين؛فنيل بوتازون؛كتوفن را پيشنهاد مي كنم. استفاده از ملين ضرورت دارد ولي جزء درمانهاي اوليه و اورژانسي محسوب نمي شود.
علت توصيه ملين:
به دليل كاهش مايعات بدن تراوش مايعات به داخل روده در قسمت كولون كاهش يافته و به دليل نياز بدن آب بسياري از روده ها جذب مي شود از سوي ديگر فرايند بيماري به گونه ايست كه حركات گوارشي مختل مي شود در نتيجه احتمال انباشتگي و يبوست و سوهاضمه افزايش مي يابد. شخصا استفاده از مايعات غني شده با نمك و شكر با دوز بالا حدود 10 ليتر را براي جبران ترجيح مي دهم و در صورت نياز از ملين استفاده مي كنم البته مي توان از پودرهاي سوءهاضمه و اشتها آور همراه با مايعات استفاده كرد.
آرامبخشها نظير آسپرومازين و يل ديازپام اسب را در سپري كردن بحران ياري مي كنند.
 

Dr_Ghaffari

Active member
هر دو اصطلاح كاربرد دارد
disease
بيشتر در مآخذ تخصصي دامپزشكي است و
sickness
بيشتر در مآخذ تخصصي پرورشي است.از ياد آوري شما ممنونم اسب ايراني !
 

مرضیه

Member
ضمن تشکر از دوستان بخاطر پاسخهای خوب و مفیدتون یکی از دلایلی که من این بیماری رو مطرح کردم این بود که خیلی برام جالبه که باید مد نظر داشت که نگهداری اسب فقط این نیست که مثل سایر حیوانات به خود و خوراکش رسیدگی بشه. نظم و دقتی که در این کار مقدس باید لحاظ بشه فراتر از اون چیزیست که در نگاه اول به نظر میاد. حقیقتا وظیفه ی سنگینی متوجه اشخاصی است که وارد این حرفه میشن.برگردیم روی بحث اصلی...
سوال:با توجه به اینکه گفته شد این بیماری در مراحل اولیه بدون علائم درمانگاهی است، چطور میشه درد عضلانی رو از روی رفتار اسب پیش بینی کرد؟
یا اینکه عقبتر بریم ،آیا پیشگیری از این بیماری فقط با تمرین دادن منظم اسب صورت میگیره یا روشهای بیشتری هم برای پیشگیری هست؟
چه راههایی رو پیشنهاد میکنید؟ هر چی باشه پیشگیری بهتر از درمان است...
 

OJANG

Member
در مورد بیماری صبح دوشنبه چه میدانیم؟

در اینجا این بیماری مورد برسی قرار میگیره انشا الله که اطلاعات کافی نسیب همه بشه
 
بالا